EnglishMagyar

Šibenik

Városi múzeum

Šibenik a középkori Horvátország megtestesítője. Apró templomokkal és középkori házakkal zsúfolt óvárosában lépcsős sikátorok kötik össze a tengerpaton fehérlő Szent Jakab katedrálist a sziklás hegytetőre épült erődökkel. A sikátorok mélyén reneszánsz füveskertek és loggiás paloták bújnak meg.

A dalmát romantikának azonban itt még korántsincs vége! A Šibeniktől mindössze jó félórára fekvő Kornati-szigetek és a Krka Nemzeti Park gyönyörű vízesései Horvátország legszebb kirándulóhelyei.

Šibeniket először Krešimir király alapító okirata említi 1066-ban. 1298-ban válik püspöki székhellyé és emelkedik városi rangra. Egészen 1412-ig ellenáll Velence hódításának, a törökök nem tudják bevenni. Ekkor épülnek erődjei. A Velencei Köztársaság bukásával a Habsburgoké lesz, az első világégést követően Jugoszlávia része. A 2. világháborúban megszállják a németek.
A szerbekkel vívott függetlenségi háború idején, lévén, hogy a szerbek lakta Šibenik-Knin megye székhelye, kiemelt fontosságú volt. A város hat napig tartó ostromát (szeptember 16-22.) a védők visszaverték. A bombázásokban sok épület, többek közt a Szent Jakab katedrális is megsérült.

Megközelítés

Horvátorszag

Autóval

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Šibenik lehajtó (33-as út)- Šibenik.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb       42 Kn
                       Zágráb – Šibenik     147 Kn

Šibenikbe érve a 33-as út Kralja Zvonimira néven folytatódik. Az utcák az óvárosban egyirányúak, a legbelső rész teljesen el van zárva az autóforgalomtól.

Parkolózónák:
0 zóna (óváros)
1 zóna (az óváros körül)
A zóna (a buszpályaudvar és a kikötő környéke)
2 zóna (az óvárostól távolabb)

0 zóna: 06.01-től 08.31-ig 0-tól 24 óráig 10 Kn / óra (max. 2 óra), 09.01.-től 05.31.-ig 5 Kn / óra
1 zóna: H-P 7-től 21 óráig, szombat 7-től 14 óráig 5 Kn / óra
A zóna: 06.01.-től 08.31-ig 7-től 24 óráig 6 Kn / óra, 09.01.-től 05.31.-ig 5 Kn / óra
2 zóna: H-P 7-től 21 óráig, szombat 7-től 14 óráig 3 Kn / óra

Busszal
A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 6.15-re ér Šibenikbe. Visszafele szombaton, 21.45-kor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Az autóbuszok az Obala hrvatske mornaricére érkeznek. Az Autotransport buszaival (www.atpsi.hr) számos közeli üdülőhelyre és horvát nagyvárosba el lehet jutni.

Šibenik - Split (naponta 10 busz)
Šibenik - Dubrovnik (naponta 3 busz)
Šibenik - Zágráb (naponta 3 busz)
Šibenik - Biograd n/m - Zadar (naponta 7 busz)

Vonattal
A vasútállomás az óvárostól kicsit távolabb, közvetlenül a tengerparton található, a Fra Jerolima Milete utcánál. Zágrábból csak kétszeres átszállással (Karlovac, Knin) érhetünk ide vonattal.

Turista információ

A turistairoda az óvárosban található, a Trg Palih Šibenski Boraca téren.

Fausta Vrančića 18.

Tel: +385 22 212 075

internet: www.sibenik-tourism.hr

e-mail: tz-sibenik@si.t-com.hr

Információs iroda a tengerparton:

Obala Dr. Franje Tuđmana 5.

Tel: +385 22 214 411

e-mail: tz.grada.sibenika@si.t-com.hr

Szent Jakab-székesegyház

Trg Republike Hrvatske

Katedralis

Šibenik jelképe, Horvátország egyik legjelentősebb műemléke. 2000 óta a Világörökség része. Több, mint 100 évig épült: a munkálatokat Juraj Dalmatinac kezdte el 1432-ben, az ő emlékét a bejárat előtti szobor őrzi (Ivan Meštrović alkotása).  Az építkezés 1555-ben fejeződött be, Nikola Firentinac vezetésével.

A gótikus-reneszánsz stílusban emelt katedrális kizárólag kövek összeillesztésével készült. Oldalát 71 emberfej díszíti, ezeket a legenda szerint a város polgárairól mintáztak. Az oldalsó gótikus Oroszlán kaput a tizenkét apostol szobra veszi körül, a keresztelőkápolna lóhere alaprajzú.

Kralja Tomislava utca

Városháza

Kralja Tomislava (Tomiszlav király) utca

Az utca a šibeniki katedrálistól indul, középkori házait egykor a város előkelőségei lakták. A 11. számú ház a Rossini-Tobovic palota gótikus és reneszánsz stílusban épült. A Trg Palih Šibenski Boraca sarkán lévő ház falán középkori mérce alatt kellett a kereskedőknek megesküdni arra, hogy senkit sem fognak becsapni.

Szent Lőrinc-templom és kolostor

Szent Lőrinc templom

A 17. századi ferences kolostorhoz a Trg Republike Hrvatske-ről a loggiás városháza bal oldalán vezető lépcsőkön felsétálva jutunk. Egy helyi gazdag család, a Trifunovićek építtették 1677-ben. A Szent Lőrinc-templom a házsorba épült,  a kolostor a gótikus Foscolo-palotában található. A kolostor könyvtára számos régi könyvet és képet őriz. Kicsit odébb sétálva találunk rá a ferences barátok gyönyörű középkori kertjére, ezt néhány éve hozták rendbe és nyitották meg a nyilvánosság előtt. Azóta az egyik legnépszerűbb látnivaló Šibenikben.

Szent Iván-templom

Szent Iván-templom

Trg Ivana Pavla II. (A tér másik neve: Mala Loža.)

Nem mai darab, a 15. században épült, reneszánsz és gótikus elemekkel kevert stílusban. A lépcsőt a templom déli oldalán a híres középkori šibeniki építőmester, Ivan Pribislavić készítette. A torony alján a reneszánsz ablak Niccolo Fiorentino munkája. A toronyóra Drnišből érkezett, állítólag a törököktől zsákmányolták a 18. században.

Szent Mihály erőd

Panoráma

Šibenik második kötelező látnivalója (az első a katedrális). Az ide vezető egyik lehetséges útvonal a Kralja Tomislava utcából nyíló lépcsős Sv. Luce sikátor. Itt jól ki is van táblázva az út. Matematikus lelkek persze próbálkozhatnak a kesze-kusza utcák és sikátorok végtelenjének egyhez való konvergálásával, aminek a vége úgyis a temető lesz. Mégpedig a Szent Anna, közvetlenül a Szent Mihály erőd mellett. Néhány élelmes turista ezen keresztül próbál eljutni a várfalon túlra, így védve ki a 10 kunás belépődíjat. Ezzel jobb, ha mi nem kísérletezünk, mivelhogy a jegyszedők sem ma jöttek le a falvédőről – stílusosan szólva a védőfalról –, na és nem szép dolog 10 kunáért mások sírját taposni.

A ma látható falak 18. századiak, a korabeli források szerint azonban már a 11. században állt ezen a helyen erőd. A kilátás a tengerre és a városra felemelő élmény. Jól kivehető innen Šibenik másik két erődje, a Szent Iván és a Šubićevac is.

Kornati Nemzeti Park

Kornati szigeket

A 89 kopár szigetből és zátonyból álló Kornati-szigetcsoport Horvátország egyedülálló látnivalója. Šibeniktől nyugatra terül el, nevét a legnagyobb szigetről, Kornatról kapta. A szigetek a 19. századig zadari nemesek birtokai voltak, és ma is magántulajdonban vannak. A megművelt területeken olajfát, szőlőt vagy gyümölcsöt termesztenek. 

A kivételes szépségű területet 1980-ban nyilvánították védetté. A természeti képződmények, vad sziklák, a különleges állatvilág mellett illír településmaradványokat és középkori templomromokat is láthatunk a szigeteken. A Kornat szigeten áll a Tureta-erőd a 6. századból.

A nemzeti park saját hajóval vagy szervezett kirándulás keretében látogatható. A hajózás, a búvárkodás, a szigeteken való kirándulás szigorú feltételekhez kötött.

A nemzeti park információs központjai Ravni Zakan szigetén (Zakan kikötője) és Kornat szigetén (Vruje öböl) találhatóak. Itt vásárolhatunk belépőjegyet és kaphatunk információkat a park látogatásának feltételeiről. A horgászati engedélyt is itt szerezhetjük be.

Belépőjegyeket a környező üdülőfaluk kikötőjében és utazási irodáiban válthatunk (pl. Biograd na Moru, Jezera, Murter, Pakoštane, Pirovac, Primošten, Rozognica, Šibenik, Vodice, Sukošan, Zlarin).

Hasznos tudnivalók:

A park területén a kempingezés tilos.

A kikötés csak 16 helyen engedélyezett.

Belépőjegyet a hajóval cirkáló parkőröktől is vásárolhatunk.

Hajós kirándulás: www.kornat-excursions.hr

A belépőjegyek ára a park területén megvásárolva drágább.

A park szabályainak megsértése komoly pénzbüntetést vonhat maga után, amit a parkőrök kíméletlenül bevasalnak.

Krka Nemzeti Park

Központi információ: Šibenik, Trg Ivana Pavla II. br. 5.

Tel: +385 22 201 777
internet: www.npkrka.hr

A parknak három bejárata van: Lozovacnál, Skradinnál és Roški Slapnál.
Nyitva: Lozovac és Skradin bejáratnál 9.00-20.00
           Roški Slap bejárat: 10.00-18.00

Belépőjegy: június-szeptember 95 Kn (gyerek 7-14 éves 70 Kn)
                 márc.-máj., október 80 Kn (gyerek 60 Kn)
                 november-február 30 Kn (gyerek 20 Kn)

7 éven aluli gyerekeknek ingyenes.

Krka Nemzeti Park

A Krka Nemzeti Park Šibeniktől északkeletre fekszik. A Krka folyó Knin közelében ered és vízeséseket, zuhogókat alkotva, néhol tóvá szélesedve folytatja útját a tenger felé. Az 1985-ben alapított nemzeti park a folyó Knintől Skradinig tartó szakaszát foglalja magába. Két legszebb vízesése a Skradinski buk és a Roški slap, előbbi Lozovac közelében, utóbbi a folyó felsőbb folyásán, a Visovac-tótól északra található. A park különlegességét a látványos vízeséseken és sziklaalakzatokon túl értékes állatvilága adja: több mint 200 féle madár él itt, a folyó vízében pedig olyan halak úszkálnak, melyek a világnak csak ezen a pontján honosak (ún. endemikus élőlények).

A parkot azonban nemcsak a természet kedvéért érdemes felkeresni. A vízesések felett, a tóvá szélesedő folyó közepén álló Visovac szigeten 14. századi ferences kolostor áll. A kolostort a park által szervezett hajókirándulás keretében lehet meglátogatni.

A park területén ezen kívül várromokat, egy római katonai tábor maradványait (Burnum), valamint régi vízimalmokat is találunk.


bottombox1

Dalmácia más városai:


bottombox2

Click for Šibenik, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Šibenik, Croatia Forecast