EnglishMagyar

A horvát emberek

Horvátországban 4,5 millió ember él. A népesség 89%-át horvátok, 4,5%-át szerbek alkotják. Rajtuk kívül bosnyákok, magyarok, szlovének, olaszok, albánok és romák élnek az országban. A legsűrűbben lakott területek a tengerpart és az ország északi része. A legnépesebb város Zágráb 706 ezer fővel, más jelentős városok: Split, Rijeka, Eszék (Osijek), és Zadar.

Horvátok szép számmal élnek külföldön is. Legtöbben az Egyesült Államokban és Németországban.

Híres horvátok:

Ivo Andrić – Nobel-díjas író
August Šenoa – író, nyelvújító
Ivan Meštrović – világhírű szobrász
Janica Kostelić – világbajnok és olimpiai bajnok síelőnő
Goran Višnjić – színész
John Malkovich - színész

A horvátok katolikusok, a szerbek az ortodox egyház követői. A katolikus vallás fontos szerepet tölt be a horvátok életében. A Karácsony és a Húsvét ugyanannyira fontos ünnepek, mint hazánkban, Nagyboldogasszony napját (augusztus 15.) és a Mindenszentek napját (november 1.) munkaszüneti nappá nyilvánították.

Horvátország zarándokhelyekben sem szűkölködik. Az egyik legismertebb búcsújáró hely a Medvednice hegy északi oldalán fekvő Marija Bistrica. A Havas Szűz Mária-templomban (Crkva Sv. Marije Snježne) látható fából készült, fekete Madonna szobor gyógyító erejébe vetett hit százezreket vonz ide évente. A legenda szerint a lelkipásztor a szobrot a közelgő törökök elől falazta be a templom falába. Évtizedekkel később a falból fény áradt, így fedezték fel a szobrot újra. És bár a templom később leégett, a szobornak semmi baja nem lett. Marija Bistrica másik érdekessége, hogy itt van eltemetve a magyar humanizmus egyik nagy alakja, a latinul verselő Zsámboky János is.

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar