EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow A horvát nyelv arrow A horvát nyelvről 

A horvát nyelvről

A horvát indoeurópai nyelv, a szláv ágon belül a délszláv nyelvek csoportjába tartozik. Három nyelvjárása ismert, ezeket a mi? mit? kérdőszavak eltérő használata alapján különböztetik meg. A legelterjedtebb a štokavski, az ország nagy részén ezt beszélik. Zágrábban, a Muraközben, Zagorje régióban, illetve az Isztria északi részén a kajkavski nyelvjárással találkozunk. A szigeteken, az Isztrián, Split és Zadar környékén az i-ző változat használatos.

kőtáblaAz első nyelvemlékek a 11. századra datálhatók. Ezek óegyházi szláv nyelven, glagolita ábécével íródtak. Ilyen a Krk szigetén talált baškai kőtábla is. A glagolita írásmód mellett a cirill is terjedt, a kereszténység térhódításával pedig megjelent a latin, amely a 14. századtól kiszorította a másik két írásmódot.

Az első horvát szövegek, mint a Vinodoli kódex (1288) vagy a Faust Vrančić által összeállított első horvát szótár čakavski nyelvjárásban íródtak. A horvát irodalmi nyelv kialakulásának kezdete a 17. századra tehető. Ekkor születtek a főként szerzetesek tollából származó bibliafordítások, liturgiás könyvek, szótárak.

A horvát nyelv használatának jelentősége az illír mozgalom idején (19. század) került előtérbe, a délszláv népek öntudatra ébredésének idején. A mozgalom vezetője, Ljudevit Gaj, aki nyelvész, politikus és író volt egy személyben, munkájában a fonetikus helyesírást, a diakritikus jelekkel (a betű fölé vagy alá helyezett mellékjel) kiegészített latin ábécé használatát szorgalmazta. Ő és követői az irodalmi nyelv alapjául a što nyelvjárást választották. A horvát nyelv 1847-ben vált hivatalos nyelvvé.

A szerbhorvát nyelv gyökerei az 1800-as évek közepéig, a jugoszláv eszme megszületéséig nyúlnak vissza. A jugoszláv szót elsőként a horvát kultúrtörténet egyik kiemelkedő alakja, a đakovoi püspök, Josip J. Strossmayer használta. A kifejezés alatt a Monarchia kötelékében élő délszláv népek egyesítését értette. A Szerb-Horvát-Szlovén Királyság idején, majd a második világháborút követően, a kommunista Jugoszláviában a közös nyelvhasználat állampolitikai fontosságot kapott. Az 1954-es „Újvidéki megegyezés”, melyet 25 nyelvész és író írt alá, a szerbhorvát nyelvet tette a népköztársaság közös nyelvévé. Megszületett az első szerbhorvát szótár.

Az új, közös nyelv azonban nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az állami intézményekben egyre inkább előretörő szerb nyelvhasználat bántotta a horvátokat. A hatvanas években ezért horvát nyelvészek négy nyelv (a horvát, a szerb, a szlovén és a macedón) egyenjogú használatát követelték.

A horvát állam függetlenségének kikiáltása óta a horvát nyelv szerb elemektől való megtisztításának és régi horvát szavak és kifejezések felélesztésének vagyunk tanúi.

A legtöbb horvát beszél legalább egy idegen nyelvet. A legelterjedtebb a német, az Isztrián az olasz. Sok fiatal beszél angolul. A múzeumokban és az éttermek honlapján angol és német fordításokkal találkozunk.

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar