EnglishMagyar

Bale

Sosem hallotál még Bale falujáról? Akkor itt az ideje felfedezni! Bale az Isztriai-félsziget egyik alig ismert helye – teljesen méltatlanul. A Rovinjtól mindössze 14 kilométerre fekvő falucska ugyanis azon túl, hogy gyönyörű, és feltétlenül megér legalább egy rövid kirándulást, tökéletes menedékhely a tengerparti városok turista tömegei elől.

A rómaiak idején itt állt „Castrum Vallis”-t Caius Pulcrus alapította a Polából Parentiumba (a mai Poreč) tartó, sólepárló mezők mellett elvezető út védelmére. Azóta több évszázad telt ugyan el, Baléba érkezve azonban az az érzése az embernek, hogy megállt az idő: a kőből rakott házakat, a szűk sikátorokban hűsölő macskákat, a nyárestéken utcán üldögélő, olaszul beszélgető nénikéket bizony alaposan itt felejtették az elmúlt századok. Ezt azonban úgy tűnik, sem a helyiek, sem az idetévedő turisták nem bánják.

Augusztus első szombatján felbolydul a falu, ekkor rendezik meg a „Balei éjszakát”. Ilyenkor a főtéren (La Musa) gyülekezik a falu apraja-nagyja, hogy helyi ételek kóstolásával, isztriai zenével és tánccal múlassa az időt.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – Rijeka (A7, A8) – át az Učka alagúton (30 Kn alagútdíj) – Kanfanar (A9) - tovább Pula irányába. A falu Pula és Rovinj között félúton található, Vodnjan sjevernél térjünk le az autópályáról.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Rijeka          70 Kn

                       Učka alagút – Vodnjan sjever 47 Kn (alagútdíjjal együtt)

Busszal
Pula – Bale (naponta 8-9 busz)   25 Kn
Rovinj – Bale (naponta 8-9 busz) 23 Kn
 

Turista információ

Ha Rovinjban már nem találtunk szállást, ide kopogtassunk be.

Rovinjska ulica 1.

Tel: +385 (0)52 824 391

e-mail: info@istria-bale.com

 

 

 

 

 

Szent Erzsébet-templom

Kacifántos sikátorok vezetnek fel Bale templomához, ami egy kisebb dombon áll. Az a Tomaso Belbo építtette, aki 1845 és 1891 között Bale podesztája volt. A templom helyén korábban már állt egy 9. századi templom, ennek csak a kriptája maradt fenn.
 
A kriptában ma kőtár van, ősi szobortöredékek, sírkövek, egy 11. századi faoltár látható itt, de itt őriznek egy 7. századi szarkofágot is, benne a falu védőszentje, Szent Julian maradványaival.

Bembo Kastély

A kúria Bale legérdekesebb látnivalója, eredetileg a Soardo-család tulajdonába tartozott. Védelmi célokra épült, a 15. században hídon át lehetett megközelíteni. Két négyszögletű tornyát egy gótikus-reneszánsz épület köti össze, reneszánsz ablakokkal és loggiaval. Ma a helyi olasz közösségnek ad otthont.

A téren áll a felújított városháza is, ennek alapjait sem olyan régen, csupán a 14. században rakták le. Itt őrzik a Velencei Köztársaság 1477-es, Baléról rendelkező okiratát.


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Rovinj, Horvátország Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Rovinj, Horvátország Forecast