EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow Dalmácia arrow Biograd na Moru 

Biograd na Moru

Biograd na Moru

Biograd na Moru (régi magyar nevén Tengerfehérvár) a Zadartól Šibenikig húzódó dalmát tengerpart legnagyobb települése. A Pašmanski kanal egyik déli öblöcskéjében épült. Nevét elsőként egy 10. századból való irat említi, a következő évszázadban pedig már itt volt a horvát királyok székhelye. Egyházi szempontból is jelentős város: 1059-től püspöki székhely, benedekrendi kolostorát még abban az évben, a Szent Tamás apácakolostort tíz évvel később alapították. Történelmének magyar vonatkozása, hogy 1102-ben itt koronázták horvát királlyá az első magyar-horvát uralkodót, Könyves Kálmánt. 1125-ben Velence kaparintotta meg és bizony alaposan megszenvedte annak török elleni háborúját.

Manapság legfeljebb csak a turistahaddal gyűlik meg a baja, igaz, azt tárt karokkal, kiváló szálláshelyekkel és néhány szép műemlékkel várja.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) – Benkovac lehajtó (503-as út) – Biograd na Moru.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn
                       Zágráb – Benkovac     128 Kn
Busszal
A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 5.15-re ér Biogradba. Visszafele szombaton, 22.45-kor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Zadar - Biograd na Moru     24 Kn
Šibenik - Biograd na Moru   32 Kn

A zadari Zemunik reptér mindössze félórás autóútra fekszik.

Turista információ

A turistairodát a kikötő közelében találjuk.
Trg hrvatskih velikana 2. 

Tel: +385 23 383 123

internet: www.tzg-biograd.hr

 

Szent Anasztázia-templom

Szent Anasztazia templom

Trg Svete Stošije

Az 1751-ben emelt barokk templom az óvárosban, egy kis kert közepén található. Korábban ennek közelében állt Biograd katedrálisa, ami egy velencei támadásban pusztult el 1125-ben. A történészek szerint Könyves Kálmánt ebben a katedrálisban koronázták horvát királlyá 1102-ben.

Helytörténeti Múzeum

Biograd múzeum

Obala P. Krešimira IV 20.

Nyitva: július, augusztus H-Szo 9.00-12.00 és 18.00-23.00

          a többi hónapban H-P 7.00-15.00

Belépődíj: 10 Kn

A múzeum az egykori járásbíróság épületében rendezkedett be. Legérdekesebb gyűjteménye az emeleten található, az „Egy elsüllyedt 16. századi hajó rakománya” nevet viseli. A velencei hajóra 1967-ben találtak rá. A kimentett mintegy tízezer tárgy között sapkák, ollók, szemüveg, edények, ruhák és borotvák képviselik a korabeli használati eszközöket és divatot.bottombox2

Click for Biograd na Moru, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Biograd na Moru, Croatia Forecast