EnglishMagyar

Brač

Brač az Adria harmadik legnagyobb szigete. Csendes, télen egészen elhagyatott hely; lakosai mezőgazdaságból (füge, szőlő, citrom és olívatermesztésből), halászatból, a tengerparton az idegenforgalomból élnek. Brač nagy büszkesége az itt kitermelt fehér kő: többek között a spliti Diocletianus palota, a šibeniki székesegyház és a washingtoni Fehér Ház alapanyaga. Brači márványból épült több olaszországi műemléképület is.

A sziget legrégibb települése a ma mindössze 180 lelket számláló Škrip. Első lakosai illírek voltak, a híres fehér kő első felhasználói pedig a rómaiak. Múzeumában sok mindent megtudhatunk a sziget múltjáról.

Škrip és a sziget régi székhelye, Nerežišće a kalóztámadások megszűntével és a turizmus fellendülésével visszafejlődtek. Brač jelentősebb települései ma az északi oldalon fekvő Supetar, és a strandjáról ismert Bol.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Zagvozd lehajtó (76-os út, majd 8-as út) - Makarska, kompkikötő - Sumartin vagy Dugopolje lehajtó - Split, kompkikötő - Supetar.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb           42 Kn
                       Zágráb – Dugopolje       174 Kn
                       Zágráb – Zagvozd         195 Kn

Komppal, hajóval
Makarska - Sumartin (naponta 4-5-ször)  
Split - Supetar (minden órában)              

Komp árak

Buszközlekedés a szigeten
Supetar - Bol       (naponta 8 busz)      35 Kn
Sumartin - Supetar  (naponta 7 busz)   35 Kn

Turista információ

Supetar turistairodája a kikötőben van.
Porat 1.

Tel: +385 21 630 551
e-mail: info@supetar.hr

Supetar

Brač „fővárosa“, az ide kiránduló spliti turistákból él. Itt minden egy helyen, a kikötőben van. Itt tartják a Supetari Nyári Fesztivál regattáit is. Ha autóval érkezünk, a Hrvatskih Velikana úton jutunk el a kikötőnél található parkolóhoz. Ha a partmenti sétányt célozzuk meg, szabaduljunk mielőbb az autótól, mert az egyirányú és a gyorsan szűkülő utcákba hamar bele fogunk bolondulni.

Ha hajóval érkezünk, egy kiugró fokon már messziről feltűnik a Petrinović-család mauzóleumának kupolája. A temető az Sv. Nikole félszigeten, a strandnál terül el.

A kikötőből lépcsősoron sétálhatunk fel a 18. századi Kinyilatkoztatás-templomhoz, mely a kora keresztény Szent Péter bazilika romjaira épült. Mellette 6. századi mozaikot, a bejárattól jobbra romos óratornyot láthatunk. A szomszédos házban kis egyházi gyűjteményt rendeztek be.

Zlatni Rat

Bol apró halászfalu a sziget déli oldalán. Nevezetessége a sziget egyik legszebb strandja, a Zlatni Rat (Arany fok), mely nevét homokos nyúlványáról kapta. A kőházakban és kápolnákban gazdag faluközpont innen két kilométerre fekszik.


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Brac Island, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Brac Island, Croatia Forecast