EnglishMagyar

Cavtat

Dalmácia

Cavtat Horvátország legdélebbi régiójának, Konavlénak a központja. Dubrovniktól röpke félórás útra fekszik, hangulatos utcácskái és csodaszép tengerpartja miatt mindenképpen érdemes felkeresni.

Cavtat ősi település, az ókori Epidaurumot i.e. 689-ben görögök alapították. A rómaiak katonai állomáshelyként használták, a szárazföld felől vízvezetéken át látták el édesvízzel. A 7. században ideérkező szlávok már nem bántak ilyen kesztyűs kézzel az itt élőkkel: akik életben maradtak, azok a mai Dubrovnik helyére menekülve kezdtek új életet. Őket tekinthetjük Raguza alapítóinak. Erre utal Cavtat olasz neve is: Ragusa Vecchia, azaz Régi Raguza. A középkortól századokon át a Raguzai Köztársaság védelme alatt állt.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Karamatići lehajtó - Rogotin (8-as út) - Neum, határátkelőhely (8) - Dubrovnik - Cavtat.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn
                       Zágráb –  Karamatići   222 Kn

Bosznia-Hercegovinán át
A Kelet-Magyarországról indulók megpróbálkozhatnak a Bosznián való átkeléssel. Ez az út jóval rosszabb minőségű, helyenként kanyargós, ugyanakkor ha van időnk, érdemes megállni Sarajevóban vagy Mostarban. A Neretva folyó völgyét követő E73-as úton érünk metkovići határátkelőhöz, majd a 8-as főúthoz. Neumnál még egy rövid időre újra átlépünk Boszniába.

Dubrovnik és Ćilipi felől is a Jadranska Magistrala főúton érkezünk meg Cavtat közelébe. A Put od Cavtata utca egyenesen az óvárosba visz. A kanyargós úton a felfelé kapaszkodó turistabuszok miatt nem árt az óvatosság. Dubrovnik felől érkezve, ha Donji Obodnál fordulunk a tengerpart felé, az Epidaurus szállodánál fogunk előbb-utóbb kilyukadni. Innen a parton vagy a szállodák mögött vezető keskeny úton igyekezhetünk az óváros felé.

Ha ingyen szeretnénk parkolni, nem árt, ha már ekkor „nyitott szemmel” vezetünk, az óváros bejáratának számító buszállomás mellett ugyanis már lelketlen módon szedik az óránkénti 6 kunát.

Busszal
Dubrovnikból óránként indul az 10-es számú busz Cavtatba (20 Kn). A menetidő 30 perc.

Turista információ

A turistairoda a buszfordulónál található. Szállodák és kiadó apartmanok, valamint Konavle régió hagyományairól, kulturális eseményeiről érdeklődhetünk itt.
Zidine 6.

Tel: +385 (0)20 479 025
e-mail: tzcavtat-konavle@du.t-com.hr

Nyitva: hétköznapokon 8-tól 16, szombaton 12 óráig

Rektorpalota

Baltazar Bogisic

Rektorpalota – Baltazar Bogišić Gyűjtemény
Obala Dr. Ante Starčevića 18.

Nyitva: minden nap 9.30-tól 13 óráig
Belépőjegy: 15 Kn

Az egykori rektorpalotában rendezték be a Baltazar Bogišić európai hírű tudósnak szentelt kiállítást. A horvát akadémikus örökségén – fotók, levelek, néhány bútor – túl könyvtárat és numizmatikai gyűjteményt találunk még az épület falai közt. A tudós szobra a palota előtt kényelmes fotelből fürkészi a tengert.

A Račić-család mauzóleuma

Racic maozóleum

A temetőt és benne a mauzóleumot a város felett magasodó dombon találjuk. találjuk. Fantasztikus panoráma nyílik innen a tengerre.

A timpanonnal koronázott síremléket nem más, mint a híres horvát szobrász, Ivan Meštrović készítette 1920-1922 között. A síremlékek szinte mindegyikén azonos évszám látható; a spanyol járvány a tehetős Račić-család tagjait sem kímélte.


bottombox1

Dalmácia más városai


bottombox2

Click for Cavtat, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Cavtat, Croatia Forecast