EnglishMagyar

Cres

Cres hegyekkel borított zöld sziget, az Učka vonulata itt emelkedik ki újra az Adriai-tengerből. A növényzet itt sokkal dúsabb, mint Krk szigetén. Északon tölgy- és gesztenyefák élnek, a sziget középső és déli részén olajfaligetek sorakoznak. A szigeten több mint száz olyan gyógynövényt tartanak számon, amelyeket rendszeresen lehet gyűjteni, és itt található a Varjú tó (Vransko jezero) is, a sziget édesvizű tava. Cres jellegzetes védett madara, a fakó keselyű is itt él. 

CresA sziget ősidők óta lakott, i.e. 4. században illír törzsek éltek itt. A rómaiak két évszázaddal később alapították Crespa városát, a mai Cres elődjét. Történelme innentől az Isztria és a Kvarner-öböl történelméhez hasonlóan alakult. Évszázados velencei, magyar és bizánci versengést követően 1409-ben a Velencei Köztársaságé lett, majd 1797-től az osztrákoké. A két világháború között Cres is Olaszországhoz tartozott.

A kultúrák és nyelvek keveredése kézzel fogható, Cresen ma is sokan beszélnek olaszul. Ez a keveredés azonban nem újkeletű. Valun plébánia templomában őrzik a 11. századi ún. Valun táblát, mely a legrégebbi glagolita nyelvemlék. A táblán a glagolita mellett latin írás látható. Ugyancsak Cresre jellemző a čak nyelvváltozat. A sziget lakói mezőgazdaságból és turizmusból élnek.

Cres Krk szigetről és az Isztriáról komppal közelíthető meg.A szigetet délen, Osor falujánál híd köti össze a Lošinj-szigettel.

Megközelítés

Autóval
Javasolt két útvonal:
1. Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazástól (A6) - Rijeka (A7, A8) - Opatija (66) - Brestova, kompkikötő.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Rijeka          70 Kn

2. Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazástól (A6) - az oštrovicai kijáratnál lekanyarodva (501-e főút) - Križišće (523, 102) - Krk híd (102, 104) - Valbiska, kompkikötő.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Oštrovica      61 Kn
                       Krk híd                       35 Kn

Krk szigetről (Valbiska) vagy az Isztriai-félszigetről (Brestova) közlekednek a kompok Meragra vagy Porozinára. A sziget központjáig, Cres városáig, Meragtól 14, Porozinából 26 kilométert kell kanyarognunk a veszélyes hegyi úton.

Világháborús emlékműCres városnál a főútról lekanyarodva rövidesen a II. világháborús emlékműhöz jutunk. Innen pár lépésnyire, a régi középkori városkapun át mehetünk be az óvárosba. A távolsági buszok az INA benzinkút mellől indulnak.

 Kikötő sétányaEste a kikötő sétányán és vendéglőiben (Riva Creskih Kapetana) pezseg az élet. Gyerekekkel mindenképpen sétáljunk el a Cons partszakaszra, mivel itt egy kis szerencsével látványos hajókat láthatunk horgonyozni.

 

 

Komppal, hajóval
Brestova - Porozina (naponta 11-14 komp)
Valbiska - Merag       (naponta 12 komp)     

Komp árak
Busszal
Rijeka - Cres (naponta három busz)      111 Kn
Crestől - Osor (naponta hat busz)            39 Kn
Cres - Veli Lošinj (naponta hat busz)        51 Kn

Turista információ

A turistairoda a kikötőben található.
Cons 10.

Tel: +385 (0)51 571 535
internet: www.tzg-cres.hr
e-mail: tzg-cresa@ri.t-com.hr
Nyitva: 8-tól 14 óráig

A Zazid 4. alatt Autotrans iroda működik (nyitva 7.30-tól 20 óráig), itt lehet buszjegyet venni és pénzt váltani.

Ferences templom és kolostor

Ferences templomTrg. Sv. Frane 6.

A régi városfalakon kívül épült 1300 körül. Érdekessége kettős kerengője: a külsőben Cres előkelőségeinek sírjai, a belsőben a város legrégebbi, faragott címere látható. A kolostorban apró múzeum is van régi festményekkel és szobrokkal, glagolita betűkkel írt liturgikus könyvvel.

Városkapuk

Szt. Miklós kapuAz egykori városfalból mára három kapu maradt fenn. A főkaput a kikötőben, az óratorony alatt találjuk, homlokzatán a város címerével. A Szent Miklós-kapu az óváros túloldalán áll, homlokzatán 16. századi velencei szárnyas oroszlán. A Bragadina kapu a Šetalište 20. Travnja és a Bernardino Rizzi ulica sarkán van. A Bernardino Rizzi házait középkori spaletták díszítik, az 1-es számú házon 1505-ből való díszes kapuboltozatot látható, latin felirattal. Nagyon szépek és hangulatosak a sikátorok.

A várostorony (Gradska kula) a városfal maradványa, a Put Frotece és a Zagrebačka ulica találkozásánál áll. Este nagyon szépen kivilágítják (a kikötőből jól látható a teteje).

Szent Izidor-templom

A románkori Szent Izidor-templom Cres legrégibb temploma, a 12. században épült. A templom feletti boltozaton Szent Izidor püspök látható a városházával és egy ágaskodó lóval. A díszesen faragott fa ajtót két, angyalfejet ábrázoló dombormű díszíti.

Középkori épületek

Városi loggiaCres girbe-gurba utcákkal tarkított óvárosában se szeri, se száma a reneszánsz és gótikus épületeknek. Az Al Buon Gusto étterem faragott bejárata középkori időket idéz. A 15. századi gótikus Petris-palota a Trg Arsanon áll, benne található a városi múzeum. A 16. századi Városi Loggiát közvetlenül a kikötőnél találjuk, a Trg Kapetana Nikole Draže sarkán eredeti római kori oszlopba botlunk. A házak kapuját régi nemesi címerek és faragott monogramok díszítik.

 

Havas Boldogasszony-templom

Havas Szűz Mária templomA Pod Urom téren átvágva érünk ehhez a templomhoz. A főoltár két oldalán bibliai jeleneteket ábrázoló festett gótikus üvegablakok sorakoznak. Az oltárt a szigetekre jellemző brneštra nevű, sárga színű virággal díszítik. Az orgona fölött Cres címere látható: ágaskodó ló, aranyló kék háttérben. Ha a Pod Urom térről az óratorony és a régi városkapu alatt leereszkedünk az első utcán, a kikötőbe érünk.

 

 

 

Osor

OsorOsor apró falucska a Cresről Lošinjra vezető híd mellett. A közel 80 lelkes falu története hosszú évszázadokra nyúlik vissza: a rómaiak idején virágzó település püspöki székhely is volt, városi rangját Könyves Kálmán adományozta. Utcáit középkori házak és a zenélő alakokat ábrázoló szobrok teszik egyedivé. A templom előtti tér és a kis utcák csak gyalogosan közelíthetők meg.

Osor katedrálisát a 15. században építették, harangtornyát később emelték. A katedrális mellett, az egykorvolt püspöki palotában ma egyháztörténeti gyűjtemény van. A régi városháza reneszánsz épülete régészeti gyűjteményt őriz. A gyűjtemény nagyobb része római kori leletekből áll, pénzérmékből, szobrokból, vésett feliratokból. Látogatásához előre be kell jelentkezni.

Az Osori Zenei Esték komolyzenei koncertsorozat, amit minden évben júliusban és augusztusban rendeznek meg a faluban.


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Cres, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Cres, Croatia Forecast