EnglishMagyar

Drniš

Drniš Šibenik és Knin között fekszik félúton. Jelentőségét a törököknek köszönheti, akik 1522-ben a Čikola patak kanyonja mellé építették fel táborukat. Egy minaret és egy dzsámi maradványai ma is láthatók. Az itt élők a mezőgazdaságban dolgoznak, bár az 1800-as évek végén bauxitot és szenet is bányásztak a környéken. Drniš 1991-től 1995-ig a szerb szeparatista Krajina államhoz tartozott. A háború befejeztével a szerb lakosok elmenekültek, a horvátok többsége pedig visszatért.

A közeli Otavicében található a Meštrović-család mauzóleuma. A híres szobrász ebben a faluban töltötte gyermekéveit.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Šibenik lehajtó (33-as út) - Drniš.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb        42 Kn
                       Zágráb   – Šibenik      147 Kn
Vonattal
Knin  - Drniš  (naponta 7 vonat)  11,60 Kn
Split - Drniš   (naponta 4 vonat)   44,10 Kn

Busszal
Šibenik és Drniš között naponta 5 busz közlekedik.

Szent Antal-templom

Ulica Kardinala Utješinovića

A templomot korabeli dzsámiból építették át, sarkain még láthatók a török templom eredeti kövei. A minaret romjait a Radnička ulica végén találjuk.

Drniš vára

Drnis toronyA várat 1520-ban a törökök építették, egy stratégiailag kiváló helyen: a Čikalja patak mély szurdoka felett, egy sziklaszirten. Mára mindössze néhány fal- és toronymaradvány maradt meg a várból, a szemközti hegyek, a város mellett elterülő síkság és a mélyben csörgedező patak látványa miatt mégis érdemes ide felkaptatni. 

 

 


bottombox1

Látnivalók Horvátországban:


bottombox2

Click for Drnis, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Látnivalók Horvátországban:

Click for Drnis, Croatia Forecast