EnglishMagyar

Gasztronómia

A horvát konyha régióként változik, és a környező népek gasztronómiájának hatása letagadhatatlan. Az Isztrián olasz, Szlavóniában magyar, a déli területeken görög és török hatás érvényesül. A tengerparton minden mennyiségben válogathatunk a kagylók, halak, rákok között, melyeket legtöbbször grillezik vagy főzik. Jellegzetes halétel a girice, a citrommal tálalt vékony szardella, valamint a brodet (halleves). A szárazföld belsejében található éttermek étlapján gyakran találkozunk a tavak és folyók halaival is.

A halak mellett kedveltek a vörös húsok is. Nyáron az út menti éttermek nyárson forgatott báránnyal vagy malaccal hívogatják a vendégeket. Jellegzetes húsétel a szerb eredetű čevapćica és a plješkavica, mindkettő marha és sertérhúsból készül. A tengertől távolabb eső területek vendéglátóhelyein vadhúsokat is megkóstolhatunk. Köretként krumplit vagy rizst ajánlanak, népszerű még az olasz eredetű gnocchi. A hagymakarikák és az ajvar (zöldségekből készített piros színű szósz) a čevap elmaradhatatlan kísérői.

Népszerű étel a burek, melyet sonkával, túróval vagy gombával töltenek. A rétesszerű štruklit almával vagy sajttal töltik. A fritule likőrrel készített fánk. A fagylaltkészítésnek (sladoled) is komoly hagyományai vannak.

A vacsoránál finom vörös- és fehérborokat kóstolhatunk. A egyik legnagyobb horvát borvidék Korčula szigetén van. Itt készül a Prosip és a Grk, mindkettő száraz fehérbor. A Dingac szőlője a Pelješac-félszigeten érik. Ez a legismertebb horvát vörösbor. A dalmáciai Prošek édes desszertbor.

A sörbarátok külföldi és hazai söröket találnak, de a sör kedvelőinek száma jóval szerényebb. A legismertebb horvát márkák az Ožujsko, a Zagrebačko, a Velebitsko és a Karlovačko.

A Marashino cseresznyéből készített 30-35% alkoholtartalmú likőr. A Pelinkovac íze a Jagermeisterre hasonlít. A Šlivovica népszerű szilvapálinka.

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar