EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow Hasznos tudnivalók arrow Horvát mindennapok 

Horvát mindennapok

Időjárás

Horvátország tengerpartját mediterrán éghajlat jellemzi napsütéses, meleg nyárral és enyhe, csapadékos téllel. Júliusban és augusztusban 30 fok körül alakul a hőmérséklet, télen viszont ritkán esik 5 fok alá. A tengervíz hőmérséklete nyáron 25, télen 10-12 fok körüli.

A belső területeken kontinentális éghajlat uralkodik, nyáron 22-27 fok az átlaghőmérséklet, a leghidegebb téli hónapokban pedig fagypont körüli. A hegyekben hegyvidéki klímával találkozunk. Itt a hűvösebb nyarat hideg, hóban gazdag tél váltja fel.

A legérdekesebb időjárási tényezők Horvátországban a szelek. A misztrál nyár elején érkezik, és hűvös levegőt szállít a tenger felől. Nem így a télen fújó sirokkó (másik nevén jugó), mely meleg levegőt hoz. Nyomában sokszor eső is érkezik. A bora északkeletről fúj és ritkán jár esővel.

Vásárlás

Az üzletek hétköznapokon általában 8-tól 20, szombaton 14 óráig vannak nyitva. Dalmáciában este 9 óráig vásárolhatunk. Nyáron, a felkapott turistahelyeken persze késő este és vasárnap is nagyüzem van.

Pénz

Fizetni horvát kunával (Kn) tudunk, a legtöbb szálláshelyen szívesen fogadják az eurót is. A kunát 1994 nyarán vezették be a dinár helyett. A kuna szó horvátul nyestet jelent, pénznévként használt eredete a középkorból való, amikor a nyestbőrt fizetőeszközként használták. A kuna váltópénze a lipa, jelentése hárs.

Forgalomban lévő érmék: 1, 2, 5, 10, 20 és 50 lipa
1, 2, 5 kuna
Bankjegyek: 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 kuna

Forintot pénzváltóknál vagy bankban tudunk váltani. A bankkártyákat egyre több helyen elfogadják.

Posta, telefonálás

Postahivatalt még a legkisebb településen is találunk, a jele sárga alapon fekete kürt vagy HP felirat (Hrvatska Pošta). A Magyarországra küldött képeslapra 4,60, a levélre 11 kunás bélyeget kell ragasztani.

Horvátország hívókódja +385, a körzetszámok kétjegyűek.

Ha itthonról pl. Pulába telefonálunk (Pula körzetszáma 52), a következőképpen tárcsázzunk:
00 385 52 + hatjegyű telefonszám.

Zágráb esetében az előhívó 01, a telefonszámok hétjegyűek. Ha Horvátországon belül egyik körzetből a másikba szeretnénk telefonálni, egy 0 után nyomjuk be a kétjegyű körzetszámot, majd a telefonszámot. Egy körzeten belül csak a telefonszámot kell beütni.

Magyarországot a +36-os hívókódon érhetjük el.

A 00 36 után pötyögjük be a körzetszámot vagy a mobil cég hívószámát (20, 30 vagy 70), ezután tárcsázzuk a kívánt telefonszámot. A telefonálás nem olcsó mulatság, egy sms 50-100 forintba is belekerül, a hívás díja 200-300 Ft körül mozog percenként. Az árak persze szolgáltatóként és díjcsomagonként változnak. Az itthoni mobilcégek horvát partnerei a T-Mobile és a VIP Net.

Utcai telefonfülkéket szinte mindenhol találunk, többségük azonban kártyával működik. Telefonkártyát  a postán vehetünk (25, 50, 100 és 200 kuna értékben).

Segélyhívó számok (mobilról is)

Rendőrség  192
Tűzoltóság  193
Mentők       194
Autómentők 1987

Horvát ünnepnapok

Újév napja                                                 január 1.
Három királyok                                           január 6.
Húsvétvasárnap és húsvéthétfő
A munka ünnepe                                        május 1.
Pünkösdvasárnap
A fasizmus elleni harc napja                         június 22.
Az államiság napja                                     június 25.
A győzelem és a nemzeti hálaadás napja     augusztus 5.
Nagyboldogasszony napja                           augusztus 15.
A függetlenség napja                                  október 8.
Mindenszentek                                           november 1.
Karácsony                                                  december 25-26.

Horvátország gyerekekkel

GyerekekkelHorvátország ideális úti cél gyerekes családoknak is. A tenger, a kirándulások, a gyerekek számára is élvezhető látnivalók igazi élményt fognak nyújtani a kicsiknek. Az akváriumokba, halpiacokra nagyon tanulságos ellátogatni.

Mivel a strandok a legtöbb helyen kavicsosas vagy sziklásak, még itthon pakoljunk be műanyag úszócipőt. Magas faktorszámú naptejről se feledkezzünk meg! Júniustól augusztus végéig 11 órától kb. 3 óráig felnőtteknek sem tanácsos a tűző napon tartózkodni.

Számos tengerparti szállodában és kempingben játszótér és gyermekmedence várja a gyerekeket, szórakozásukról animátorok gondoskodnak. A hajókirándulások és belépőjegyek árából a gyerekeknek általában 50%-os kedvezmény jár.

Gyerekek számára is érdekes látnivalók, a teljesség igénye nélkül:

Akvárium – Rovinj
Tengerészeti Múzeum – Orebić
Amfiteátrum – Pula
Baška homokos strandja
Marjan-hegy – Split
Trakošćan vára
Zrínyi vár – Csáktornya
Herczer Palota (Rovartani Gyűjtemény) – Varasd
Kikötő – Rijeka
Trsat vára – Rijeka
Kamerlengo erőd – Trogir
Plitvicei-tavak
Latrok tornya – Zágráb

Sport

A horvátok életében fontos szerepet tölt be a sport. Az egyik legnépszerűbb sportág, a kosárlabda egyik legismertebb horvát képviselője a Chicago Bullsban is játszott Toni Kukoč. Az olimpiai aranyérmes játékosnak, Krešimir Ćosićnak, Zadarban szobrot is állítottak.

A horvát labdarúgó-válogatott az ország függetlenné válása óta létezik. Az 1998-as világbajnokságon bronzérmet szerzett csapat a 2014-es világbajnokságon már nem jutott tovább a csoportmérkőzéseken. Davor Šuker, a ’98-as vébé gólkirálya 2002-ben vonult vissza, ma foci iskolát vezet.

A legismertebb horvát teniszező Goran Ivanišević, aki 2001-ben tornát nyert Wimbledonban. Győzelmét három, Agassi és Sampras ellen elveszített wimbledoni döntő után szerezte meg végül. Két másik horvát teniszcsillag Mario Ančić és Ivan Ljubičić, ők párosban a 2004-es athéni olimpián aranyérmet szereztek, egy évvel később pedig megnyerték a Davis-kupát. A boszniai születésű Marin Čilić a 2005-ös Roland Garros junior győztese.

Umagban minden évben ATP tenisztornát rendeznek.

Janica KostelicA négyszeres olimpiai bajnok horvát síelőnő, Janica Kostelić állítólag háromévesen kapta első sífelszerelését. Bátyja, Ivica, szintén sikeres síelő, a 2006-os torinói téli olimpián ezüstérmet szerzett. 

 

 

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar