EnglishMagyar

Hvar

Panoráma

Hvar 68 kilométer hosszú sziget, Brač szigetétől délre. Valamikor erdő borította terület volt, ma szőlőültetvények, füge- és olajfaligetek, levendula és rozmaringmezők hazája. A napsütéses órák száma nagyon magas. Első lakói görögök voltak, ők Pharosnak nevezték a szigetet. A mai elnevezés ebből a szóból ered. Három legnagyobb települése Hvar, Stari Grad és Jelsa.

A sziget legnagyobb városa ugyancsak Hvar névre hallgat. Jelentőségét szélvédett kikötőjének köszönheti. A város turizmusának kezdetét 1868-ra teszik, ekkor alapították a Higiéniai Egyesületet, mely Hvar népszerűsítését tűzte ki célul az idelátogatók megnyerése céljából, és mint ilyen szervezet, az első volt Európában. Az óvárosát körbefutó fal és a Spanyol Erőd már messziről látszik.

Megközelítés

Stari Grad kikötöje

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Šestanovac lehajtó (39-es út, majd 8-as út) - Makarska (8) - Drvenik (kompkikötő) - Sučuraj (Hvar) vagy Karamatići lehajtó (8-as út) - Drvenik (kompkikötő) - Sučuraj (Hvar).
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb            42 Kn
                       Zágráb – Šestanovac     190 Kn
                       Zágráb –  Karamatići     222 Kn

Bosznia-Hercegovinán át
A Kelet-Magyarországról indulók megpróbálkozhatnak a Bosznián való átkeléssel. Ez az út jóval rosszabb minőségű, helyenként kanyargós, ugyanakkor ha van időnk, érdemes megállni Sarajevóban vagy Mostarban. A Neretva folyó völgyét követő E73-as úton érünk metkovići határátkelőhöz, majd a 8-as főúthoz.

Hvart a sziget túlsó, keleti oldalán található Sučurajjal 77 kilométer hosszú út köti össze. Amint elérjük a város határát, jobbra vagy balra fordulhatunk. Ha balra vesszük az irányt, hamarosan megérkezünk a fizetős parkolókhoz (10 Kn / óra). Innen egy ötperces sétával a város főterén lehetünk. Ha a parkolók mellett továbbhaladunk, egy jó nagy kanyarral a Spanyol erőd melletti parkba érkezünk. Az erőd előtt ingyenesen is lehet parkolni. A kikötőbe innen lépcsőkön ereszkedhetünk le.

Ha az ingyen parkolást részesítjük előnyben, de az erőd lépcsői nem tűnnek szimpatikusnak, a város határánál balkéz felé menjünk. Ha szerencsénk van, találunk helyet valamelyik ház előtt Hvar új negyedében. A főtér innen gyalog tíz perc alatt elérhető.

Busszal
A buszállomás a piac mellett, a katedrális mögött van.
Hvar és a sziget többi városa (Stari Grad, Jelsa) között naponta többször buszok közlekednek.

Hajóval, komppal
A szigeten két kompkikötő van: Sučuraj és Stari Grad. Hvar városa személyhajóval közelíthető csak meg.
Drvenik - Sučuraj (naponta 10-11 komp)

Split - Stari Grad (naponta 7 komp)               

Split - Hvar vagy Jelsa (katamarán)   

Komp- és hajójegyek            

Turista információ

Hvar

A turistairoda a főtéren (Trg sv. Stjepana), a Fontik oldalában nyílik.

Tel: +385 (0)21 741 059
internet: www.tzhvar.hr
e-mail: tzg-hvar@st.t-com.hr, info@tzhvar.hr

Nyitva: H-Szo 8.00-14.00 és 15.00-20.00, V 8.00-13.00 és 15.00-20.00

Itt a kompjáratok iránt is érdeklődhetünk, jegyet azonban nem lehet vásárolni.

Stari Grad
A turistairodát a kikötőben, a piac mellett találjuk.

Obala dr. Franja Tuđmana 1.
Tel: +385 21 765 763
internet: www.stari-grad-faros.hr
e-mail: tzg-stari-grad@st.t-com.hr

Nyitva: H-Szo 8.00-14.00 és 16.00-20.00, V 9.00-12.00

Ferences templom és kolostor

Ferences templom

Sridnji Rat

A kolostort 1461-ben kezdték építeni. Templomát a legenda szerint a velencei flotta parancsnoka, Piero Soranza építette hálából, egy vihar után. A rendház refektúrájában múzeumot rendeztek be, itt 15–18. századi velencei festők képei és egy 1525-ben rajzolt atlasz tekinthetők meg. A kertben többszáz éves ciprusfa áll.

Bencés kolostor

Ulica Matija Ivanića

A kolostorban rendezték be Hvar híres költőjének, Hanibal Lucić múzeumát. Vasárnap kivételével 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között látogatható. A templom falán napóra méri az időt.

Óratorony

Óratorony

Gradska Loža

A Városi Loggia reneszánsz árkádai alatt ma a Palace Hotelt találjuk. Az épület melletti óratorony 1466-ból való, eredetileg a városfal része volt.

Trg Sv. Stjepana

Szent Istvan Székesegyház

A kikötő és a katedrális között feszülő főtér helyén egykor a tenger hullámzott. Ma kávézókat és éttermeket látunk mindenütt. Közepén 15. századi oroszlános kút áll.

A Szent István-székesegyház barokk épület 17. századi olasz festők képeivel, faragott kanonokszékekkel és kincstárral. Egy 6. századi templom helyén épült, harangtornya külön áll. Mellette, a püspöki palotában múzeumot rendeztek be (nyitva 9 és 12, valamint 17 és 19 óra között).

Magtár

Magtár

Fontik

A kis kitötő (Mandrač) mellett álló, hatalmas, félköríves kapuval rendelkező épület 1292-ben épült. Akkoriban arzenálnak hívták, és a kikötőbe érkező hajók dokkja volt (teteje alá vízen úsztak be a hajók). A 17. században építettek hozzá padlót és attól fogva gabonaraktárként használták. Emeletén egykor Európa legrégebbi színháza működött.

Hektorović-palota

Magtár

A horvát író háza befejezetlen ugyan, de nagyon szép gótikus ablakokkal hívogat. A 15. század végén épült.

Spanyol erőd

Spanyol erőd

Fort Španjol

Nyitva: 8.30-tól 21 óráig
Belépőjegy: 10 Kn

1552-ben épült, nevét V. Károly spanyol királyról és német-római császárról kapta. Belsejében ma múzeum, étterem és vinotéka van.

Napóleon-erőd

Fort Napoleon

A város felett, a Szent Miklós-hegy csúcsán áll. A franciák építették 1806 és 1810 között. Ma csillagvizsgáló működik benne.

Stari Grad

Stari Grad

A sziget legrégibb települése, a görög Pharos központja. Gazdag múltjára a 4. századi görög városfalak maradványain túl feltárt római mozaikok, ókeresztény templomromok és a kikötő melletti középkori városrész utal.

A Tvrdalj (Trg Tvrdalj) a filozófus és költő Petar Hektorović várkastélya. A 16. században épült, de két évszázaddal később barokk stílusban alakították át. A hátsó kertben halastó áll, a humanista Hektorović itt múlatta legszívesebben az időt.
Nyitva: minden nap 10.30 és 12.30 között.

Az épülethez a szegényeknek és az utazóknak épített szárny kapcsolódik. A család kápolnáját (Sv. Roko) balra sétálva tekinthetjük meg. Főoltárán a névadó Szent Rókus látható. Az ovális ablakokon át is látszik a templom szép kazettás mennyezete.

A dominikánus kolostor (Kod Sv. Petra) 1481-ben épült, de súlyosan megsérül egy kalóztámadásban. Megerősített falait ezután építették.
Múzeuma minden nap nyitva van, 10-től 12.30-ig.

A Szent János-templom a 12. század óta áll a Kod Sv. Ivana utcában. Egy 6. századi templomra építették rá, melynek keresztelőkápolnája ma mellette látható.

A kikötőből (Riva) a Trg S. Radića mögötti utcákon át találunk rá a Szent István-katedrálisra (Trg Sv. Stjepana). 1605-ben épült, belsejét olasz festők képei díszítik. Különálló templomtornya az egykori görög Pharos köveinek felhasználásával készült.bottombox2

Click for Hvar, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Hvar, Croatia Forecast