EnglishMagyar

Knin

Óvaros

Knin a Krka Nemzeti Park északi csücskénél fekszik, a Krka és a Butižnica folyók találkozásánál. A délszláv háború sokat megélt városa, élő történelem. Mindemellett az egyik legrégebbi horvát város. A 10-iktől egészen a 16. századig (a törökök megérkezéséig) Knin volt a horvát bánok és királyok székhelye. 1040-től püspökséget is alapítottak itt. A törökök kiűzését követően Velence, majd Ausztria birtoka lett. A 19. századtól jelentőségét az erre vezető vasút és Dalmáciát a szárazföld beljebb fekvő területeivel összekötő országút biztosította.

A város történelmének legújabb fejezete a horvát-szerb háborúhoz kapcsolódik. A szerbek szeparatista miniállamot hoztak létre Knin központtal. A háború előtt lakosságának 65%-a szerb volt; mára ez az arány felcserélődött. A századokon át békében egymás mellett élő emberek heves ellenszenvének bizonyítékai a felégetett, magukra hagyott házak és üzletek. A helyiekkel nem lehet úgy szóba elegyedni, hogy ne kerüljön szóba a háború.

Megközelítés

Autóval

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Sveti Rok lehajtó (50-es út) - Gračac (27-es, majd 1-es út) - Knin.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn

                       Zágráb  – Sveti Rok      97 Kn
Vonattal
Zágráb - Knin (naponta 4 közvetlen vonat) 121,80 Kn
Split - Knin     (naponta 5 vonat)                 52,50 Kn
Zadar - Knin   (naponta 6 vonat)                 48,30 Kn

Busszal
Šibenik és Knin között naponta 5 busz közlekedik.

Ferences templom és kolostor

Ferences templom

Zvonimirova ulica 46.

Ennek a Szent Antal nevét viselő modern templomnak az igazi érdekessége az oltár felett kereszre feszített Krisztus – vagyis az ő fadarabokból összekomponált teste. Az oldalfalakat kisebb mozaikképek díszítik.

Pravoszláv templom

Pravoszlav templom

Zvonimirova ulica 38.

Magyar szemnek érdekes, ikonokkal gazdagon díszített templom, érdemes bemenni. A szerbek elmenekülése óta az istentiszteleteknek nem sok látogatója akad.

Knin vára

Vár

Nyitva 7-től 21 óráig
Belépődíj 10 Kn

A várba gyalogosan a lépcsős Gunjačina utcán induljunk (az utca a Fenix ’72 kávézóval szemben nyílik). Rövidesen a Petra Svačića utcára jutunk, innen már nem lehet eltéveszteni a bejáratot.

Glagolita írással ékesített várkápolna, galéria, börtön, puskaporraktár húzódik meg a várfalon lobogó horvát zászló alatt. A várudvaron nyáron kisebb rendezvényeket tartanak. A mellvédről a környező kopár hegyekre látni. 

Topoljski buk

Topoljski bukAz elnevezés egy 22 méteres, látványos vízesést takar, Knin központjától körülbelül 7 kilométerre. Ez az a hely, ahol a Krčić folyó a Krkába ömlik. Megközelíteni a Kninből Split felé vezető úton tudjuk. A várost elhagyva négy kilométer után egy elágazóhoz érünk. Itt egyenesen haladjunk tovább, az út makadámmá változik. A kereszteződésnél jobbra kell fordulni a vízesés felé. 

 


bottombox1

Látnivalók Horvátországban:


bottombox2

Click for Knin, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Látnivalók Horvátországban:

Click for Knin, Croatia Forecast