EnglishMagyar

Korčula

Korčula az Adriai-tenger legzöldebb szigete, feketefenyők és ciprusok hazája. Nem véletlen, hogy első lakói, a görögök fekete szigetnek (Korkyra Melaina) nevezték. Évszázadokon át hajóépítésből, szőlő- és olívatermesztésből, valamint kőfaragásból élt.

Központja, Korčula, 1214-ben emelkedett városi rangra. Történelmét hódítók és kalóztámadások határozták meg. Velence és Genova 1298-as évi, a sziget partjainál vívott csatájakor esett fogságba Marco Polo, aki a genovaiak foglyaként mondta tollba utazásait. Bračcsal és Hvarral ellentétben századokon át nem Velencéhez, hanem a Raguzai Köztársasághoz tartozott.

Korcula

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Ploče lehajtó (425-ös út) - Ploče (8-as út) - Neum, határátkelőhely (8) - Ston (414-es út) - Orebić, kompkikötő - Korčula.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb        42 Kn
                       Zágráb – Karamatići  222 Kn

Bosznia-Hercegovinán át
A Kelet-Magyarországról indulók megpróbálkozhatnak a Bosznián való átkeléssel. Ez az út jóval rosszabb minőségű, helyenként kanyargós, ugyanakkor ha van időnk, érdemes megállni Sarajevóban vagy Mostarban. A Neretva folyó völgyét követő E73-as úton érünk metkovići határátkelőhöz, majd a 8-as főúthoz. Neumnál még egy rövid időre újra átlépünk Boszniába.

Ha Dubrovnik felől jövünk, Slano után kell balra kanyarodnunk. A Pelješac-félszigeti Orebićet komp köti össze a korčulai Dominčével.

A kompkikötőtől Korčula óvároshoz az Obala korčulanskih brodograditelján jutunk. Jobbra, az Obala Vinka Paletinán vagy a földnyelv túloldalán, a Put Sv. Nikolén tudunk parkolni (10 kn/óra). A Trg kralja Tomislaván van a piac és az utazási irodák. Innen a szárazföldi kapu vezet a várfalakkal körülvett óvárosba. A tengeri városkapu (Morska vrata) az Obala dr. Franje Tuđmanáról nyílik.

Busszal
Dubrovnik - Orebić (naponta 2 busz)             83 Kn
Split - Orebić (hajnali 1 órakor indul busz)     114 Kn
Vela Luka - Korčula (naponta 7 busz)            39 Kn

Komppal, hajóval
Ha nem szeretnénk egészen a Pelješac-félsziget déli részéig autózni, Ploćeből komppal juthatunk át Trpanjba (a Pelješac-félszigetre). Innen pár kilométer csak Orebić, ahonnan szinte minden órában indul komp át Korčulára (Dominče).

Komp árak
Splitből és Dubrovnikból személyhajó (katamarán) is indul Korčulára. A Splitből induló hajók Hvar szigetét is érintik.

 

Turista információ

Obala dr. Franje Tuđmana 4.
Tel: +385 20 715 701
e-mail: info@visitkorcula.eu

A turistairoda a loggia (Loža) épületében található.

Mi az a Moreška?

Mór vagy spanyol eredetű harci tánc, valószínűleg olasz közvetítéssel jutott el Dalmáciába. A Földközi-tenger vidékén is ismert, de Korčula az egyetlen hely, ahol eredeti módon, kardokkal járják. A mintegy 400 éves múltra visszatekintő táncot hagyományosan július 29-én mutatják be, majd a turisták örömére a nyári szezonban hetente ismétlik.

Városi Múzeum

Trg Sv. Marka

Nyitva: okt. - márc. 10.00-13.00, ápr.-jún. 10.00-14.00, júl. - szept. 9.00-21.00
Belépőjegy: 20 Kn (gyerek 6 Kn)

A 16. századi reneszánsz Gabrielis-palotában található a múzeum, kiállítása a sziget történelmén kalauzol végig. Korčula régi mesterségei, a kőfaragás és a hajózás kulisszái mögé nézhetünk be itt, régi címerekben, amforákban sincs hiány.

Rektorpalota

Trg Antuna i Stjepana Radića

A régi városfal legszebb épen maradt kapujához, a Szárazföldi kapuhoz hosszú lépcsősor vezet. Homlokzatán a velencei oroszlán látható, valamint egy kőtábla, ami az első horvát király, Tomislav megkoronázásának állít emléket. A kapun belépve baloldalt áll a 16. századi reneszánsz rektorpalota. Ma a városháza van benne.

A palotával szemben látható a Szent Mihály-templom, a kereskedők temploma. A kapuja fölötti kagylós fülkét Madonna-szobor foglalja el. Innen az Ulica Korčulanskog statua 1214 G. vezet a székesegyházhoz.

Szent Márk-székesegyház

Trg Sv. Marka

A 15. században épült, Szt. Rókus kápolnája egy évszázaddal később. Mivel építése - főként pénzhiány miatt - elhúzódott, nem csoda, hogy többféle stílus (román, reneszánsz, késő gótika) is megfigyelhető rajta. Homlokzatát oroszlánok, elefánt, Szent Márk szobra és torz emberalakok népesítik be. A főoltár képein Tintoretto Szent Márkot, Szent Jeromost és Barnabást örökítette meg. A Szt. Rókus kápolnában a Három királyokról készült festmény látható.

A szomszédos püspöki palota emeletén rendezték be az Egyháztörténeti Múzeumot. Gyűjteménye a katedrális kincsein túl a korčulai nemesek adományaiból áll össze. A dalmát festők képei és többszáz éves könyvek mellett itt látható a Korčula-kódex 1214-ből, és egy 6. századi bizánci kereszt is.

Mi Urunk temploma

Trg Sv. Marka

14. századi, gótikus-reneszánsz épület. Padlóját sírkövek borítják. Itt nyugszik az 1571-es, Uluz-Ali ellen viselt ütközet egyik bátor vitéze, Antun Rozanović. A falakon glagolita írással díszített nemesi zászlók lengenek.

Szent Péter-templom

Pred Sv. Petrom

Korčula legrégibb temploma a székesegyháztól pár lépésnyire található. Egy régi irat szerint már 1335-ben itt állt. Falán a domborművet a milánói Bonino mester készítette a 15. században.

Marco Polo ház

Ulica Depolo
Belépőjegy: 60 Kn

A helyiek esküsznek rá, hogy a híres világutazó, Marco Polo Korčulán született. A középkori kalmár az európaiak között elsőként járta be a Közel-Kelettől Kínáig vezető Selyemutat. Az út során szerzett tapasztalatait a genovaiak börtönében vetette papírra. Az írásokat később cellatársa foglalta össze a „Marco Polo utazásai” című könyvben. Feltételezett szülőházában élethű figurákkal mutatják be kalandjait.

Mindenszentek temploma

Kaporova ulica

Korčula barokk temploma, a 15. században építették egy korábbi templom helyén. Belsejét dalmát mesterek festményei és szobrai díszítik.

A szomszédos Ikonmúzeum 13–15. századi ikonokat rejt, melyek többségét korčulai tengerészek hozták magukkal. A legtöbb Krétáról került ide.


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Orebic, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Orebic, Croatia Forecast