EnglishMagyar

Labin

Labin jellegzetes isztriai akropolisz-város: középkori fallal védett, látnivalókban gazdag óvárosa egy 320 méter magas hegy tetejét foglalja el. Már i.e. 2000 körül is létezett Albona vagy Alvona néven, 1420-tól Velence rendelkezett felette. Valamivel több, mint egy évszázados osztrák uralmat követően Olaszország része volt, utóbbihoz azonban nem fűlt a helyiek foga: 1921-ben kikiáltották a kérészéletű (37 napos) Labini Köztársaságot. Az óváros alatt később egy új városrész (Podlabin) nőtt ki; a terjeszkedés a 19. század végén virágzó szénbányászatnak volt köszönhető.

Labintól 5 kilométerre fekszik a tengerparti Rabac, ahol a hatvanas évektől kezdődően komoly vendéglátóipar nőtte ki magát. Rengeteg szálloda és apartman várja itt a nyaralókat.

A közvetlen tengerpart hiányát Labin kulturális programokkal igyekszik pótolni, sikeresen. Óvárosában galériák váltják egymást. A környék egyik legnagyobb művészeti eseménye a minden évben megrendezésre kerülő Mediterrán Szobrászati Szimpózium a Dubrova parkban (a Rijeka felé vezető út mellett találjuk). A szoborparkban jelenleg 80 különleges képzőművészeti alkotás látható.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1,A6) – Rijeka (A7, A8) - Opatija (66-os út) - Labin.
Az Opatijából Labinba tartó tengerparti úton érdemes megállni a Plomin-öbölnél és készíteni néhány lélegzetelállító képet.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb  – Rijeka         70 Kn

Az óváros egy hegytetőn terül el, ide a Zelenice úton jutunk. Parkolni a Titó téren lehet.
Labinból kanyargós úton jutunk le a tengerparti Rabacba.

Busszal
Pula - Labin (naponta 7 busz)  47 Kn
Rijeka - Labin (naponta 7 busz) 61 Kn
Labin - Rabac (minden órában indul busz) 12 Kn

Turista információ

A turistairodát az óvárosban találjuk.
Aldo Negri 20.

Tel: +385 52 855 560

e-mail: tzg.labin@pu.htnet.hr

Info pontja a Titov Trg 10. alatt működik (tel:+385 52 852 399).

Nyitva:  hétfő-szombat 8-tól 21 óráig, vasárnap 10-13 és 18-21 óráig

 

Titó tér

Labin óvárosába egy középkori kapun (Torion) léphetünk be. Ide autóval az ulica Alda Negrija úton jutunk. A tér látnivalói a városháza, a 16. századi loggia és egy körbástya, amely tetején az ágyúval még a Monarchia idejéből (16–17.század) felejtődött itt. A turistairoda is a téren található. 

A város ősi magjának felfedezésére a Porta Sanfioron át induljunk. Az 1587-ben épített városkapun a város címere mellett Velence oroszlánja sütkérezik. Bár a nevezetes épületekhez vezető utakat kitáblázták, mégsem könnyű tájékozódni: a híres házakról és templomokról ugyanis hiányoznak a műemlékvédelem táblácskái. 

Az óváros híres épületei

A 11. századi Mária születése templom (Ulica 1. Maja 1.) homlokzatán a velencei uralom szimbóluma, a szárnyas oroszlán terpeszkedik. A dombormű 1604-ben készült.

A Rike Milevoja utca látnivalója a magányos kősisakos harangtorony (zvonik). A 17. század óta áll itt, akárcsak az őrtorony (Vidikovac Fortica) ahonnan az alant elterülő új-Labinon túl egészen Gradacig ellátni. Panelektől elszokott szemünk szomorúan fedezi fel a néhai szénbányászoknak sebtiben felhúzott kockaházakat. Szokatlan látvány ez a mediterrán Isztrián.

A Franković Vlačić Palotában (Ulica Giuseppina Martinuzzi 7.) kapott helyet a Matija Vlačić Ilirik (1520–1575) teológusnak, protestáns reformátornak szentelt kiállítás. A homlokzaton, az erkély felett pelikános címer díszeleg.

A Vígasztaló Szűz Mária templom (Aldo Negri bb.) 1426-ban emelt épület, felbecsülhetetlen értékű faragásokkal és 17. századi olajfestményekkel. Egyházi gyűjteménye 10-tól 16 óráig látogatható. 

Nemzeti Múzeum

Ulica 1. Maja 6.

Nyitva: H-P 10.00-13.00 és 17.00-19.00, Szo 10.00-13.00

Belépődíj: 15 Kn  (gyerekeknek 10 Kn)

Labin legfőbb látnivalója a gyönyörű Battialla-Lazzarini palotában található. Kiállításai a város bányászatának, valamint a rövid életű Labini Köztársaságnak állítanak emléket.


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Labin, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Isztria más városai:

Click for Labin, Croatia Forecast