EnglishMagyar

Lošinj

Narancs- és fügefák, lubickoló delfinek, 250 km hosszú túraútvonal. Már nem hangzik rosszul, pedig a vízalatti történeti parkról vagy az aromakertről még nem is ejtettünk szót. Lošinj sziget üdeségével, érintetlen természetével, elegáns, régi villáival minden idelátogatót elbűvöl. 

Lošinjra Cres szigetről egy kis hídon át, Rijekából pedig hajóval juthatunk el. A sziget központja Mali Lošinj, tőle nem messze fekszik Lošinj másik fontosabb városkája, Veli Lošinj.

Megközelítés

Autóval

Javasolt két útvonal Cres szigetéig:
1. Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazástól (A6) - Rijeka (A7, A8) - Opatija (66) - Brestova, kompkikötő.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Rijeka          70 Kn

2. Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazástól (A6) - az oštrovicai kijáratnál lekanyarodva (501-es főút) - Križišće (523, 102) - Krk híd (102, 104) - Valbiska, kompkikötő.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb       42 Kn
                       Zágráb – Oštrovica    61 Kn
                       Krk híd                    35 Kn

Krk szigetről (Valbiska) vagy az Isztriáról (Brestova) közlekednek a kompok Cres szigetére, Meragra vagy Porozinára.     

Komp árak
A kikötőkből Cres város érintésével Osorba jutunk, itt egy hídon átkelve érünk Lošinj szigetére.

Hajóval, komppal
Rijeka - Mali Lošinj (csak személyhajó, naponta egyszer, Cres és más kis szigetek érintésével)
Zadar -  Mali Lošinj (komp, naponta egyszer, Silba sziget érintésével) 

Busszal
Mali Lošinj - Veli Lošinj (minden órában)       12 Kn
Cres - Mali Lošinj                                       59 Kn
Rijeka - Mali Lošinj (naponta három busz)  166 Kn

Turista információ

Turista iroda Mali Lošinjban van, a Riva lošinjskih kapetana 29. szám alatt.

Tel: +385 51 231 884
internet: www.tz-malilosinj.hr
e-mail: losinj@visitlosinj.hr

Érdemes ide betérni, hiszen nemcsak Lošinj legjobb strandjairól vagy a környező szigetekre induló kirándulóhajókról tájékozódhatunk itt, hanem szállást is tudunk foglalni.

Mali Lošinj

Mali Lošinj első lakói a 12. században telepedtek le az öbölben, és évszázadokon át halászattal és hajóépítéssel foglalkoztak. A 19. században az apró halászfalu a tengeri kereskedelemnek köszönhetően virágzó várossá fejlődött.

Egy horvát botanikus, Ambroz Haračič kutatómunkájának köszönhetően 1892-ben Mali Lošinjt klimatikus üdülőhellyé nyilvánították és a szigeten hamarosan megjelentek az első osztrák vendégek. Több arisztokratához hasonlóan Károly István habsburg főherceg is villát vásárolt magának Mali Lošinjban.

A közelmúltban a városka története újabb fordulatot vett. Egy belga turista antik bronzszoborra bukkant a tenger fenekén. A szenzációs leletet, egy görög atléta i. e. 2. századi szobrát  1999-ben emelték ki a vízből. A világon ismert Apoxyomenos szobrok közül a lošinji maradt meg a legépebben.

A városka központja a kikötőben van, egy kis öbölben. Kávézók, szállodák, üzletek sorakoznak itt.

Mali Lošinj múzeuma az impozáns Fritzy Palotában kapott helyet, a városka szívében (Vladimira Gortana 35.). Állandó kiállítása régi olasz festők alkotásaiból áll. A földszinten galéria működik.
Nyitva: K-P 10.00-13.00 és 17.00-19.00, Szo 10.00-13.00
Belépőjegy 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn).

Veli Lošinj

Veli LosinjVeli Lošinj mindössze négy kilométerre fekszik Mali Lošinjtól. Színes házai eltörpülnek a kikötőnél álló Szent Antal-templom mellett.

A "nagy" Lošinjban múzeum is működik, mégpedig a 15. századból itt maradt körtoronyban. A tornyot még kalóztámadások ellen építették. Emeletén a kiállítás a falu és a Lošinj-sziget déli részének történetét meséli el. A belépőjegy 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn).


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Losinj, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Losinj, Croatia Forecast