EnglishMagyar

Makarska

Riviéra

A makarskai riviéra gyöngyszeme, Közép-Dalmácia egyik legnépszerűbb üdülőhelye Makarska. Hosszú tengerpartját szállodák és éttermek szegélyezik, apró kavicsos, csúszdákkal és játékokkal felszerelt strandja a kisgyermekes családok álma.
A város felett magasodó sziklás Biokovo hegy természetvédelmi terület, a túrázók, kirándulók, siklóernyősök mekkája.

Makarska elődje, a római kori Mucrum, feljebb, a hegyoldalban állt. Neretvánok lakták, akik a déli területek védelméért cserébe viszonylagos önállóságot csikartak ki Velencétől. A 15. században a törökök elfoglalták és elpusztították, és bár 160 évvel később – az oszmánok visszavonulása után – újra életre kelt, egy földrengés újra romba döntötte. Ezután a lakók a kikötő mellett építették fel az új Makarskát.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Zagvozd lehajtó (76-os út, majd 8-as út) - Makarska.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb            42 Kn
                       Zágráb – Zagvozd        195 Kn

A városba érkező 8-as autóút a Vukovarska és az Ante Starčevića utcákra ágazik szét. Utóbbiról jobbra fordulva, a Kralja Zvonimirán lehet lejutni a kikötőbe. Itt, az Obala Kralja Tomislaván és a folytatódó Marinetán 10 kunáért parkolhatunk óránként, míg egy utcával feljebb 7 kunáért. A kompra várakozóknak külön sávot tartanak fenn.

Busszal
A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 9 órára ér Makarskába. Visszafele szombaton, 19 órakor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 22.000 Ft körüli áron lehet megvásárolni.

A buszállomás az Ante Starčevićán van. Split és Makarska között óránként többször is vannak buszok, Dubrovnikba naponta öt járat indul.

Hajóval
Makarska és a Brač szigeti Sumartin között júliusban és augusztusban naponta öt komp jár, júniusban és szeptemberben négy.

Komp árak

Turista információ

Panoráma

A turistairoda a tengerparton található. Szállodák és apartmanok, autóbérlés és a város eseményei felől kapunk itt felvilágosítást.

Obala Kralja Tomislava 16.

Tel: +385 21 612 002
internet: www.makarska-info.hr
e-mail: info@makarska-info.hr

Nyitva:  június -  szeptember: 7-től 21 óráig
           október – május: csak munkanapokon, 7-től 14 óráig

Biokovo Természeti Park
Marineta - Mala obala 16.

Tel: +385 (0)21 616 924
e-mail: info@pp-biokovo.hr
www.biokovo.com

Szent Márk-templom

Szent Márk templom

Trg Fra Andrije Kačića Miošića

Lépcsős teraszokon jutunk fel Makarska legjelentősebb műemlékéhez, a 18. századi templomhoz. Főoltára márványberakással készült. Bejárata előtt szép barokk kút és a térnek nevet adó költő, Andrije Kačić Miošić szobra áll. A templomtól balra van a városi piac.

Kagylómúzeum

Ferences kolostor

Franjevački put 1.

Nyitva: nyáron 9.00-12.00 és 17.00-19.00, télen 11.00-12.00
Belépőjegy: 10 Kn

A ferences kolostor pincéjében rendezték be a különböző nagyságú kagylókat, csigákat és egyéb tengeri élőlényeket bemutató gyűjteményt. A múzeum „kistestvérét” (vagy utánzatát), a Hal és rák múzeumot, a Lištun térről nyíló Fra Filipa Grabovca ulicában találjuk. Ide is 10 Kn a belépő.bottombox2

Click for Makarska, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Makarska, Croatia Forecast