EnglishMagyar

Murter-sziget

Murter szigete Šibeniktől 25 kilométerre, a Kornati-szigetek és a százazföld által közrefogott Murtersko Moreban helyezkedik el. Az olíva- és fügefákkal beültetett szigetre Tisno városán át, egy felnyitható hídon juthatunk. Tisnon túl három kicsiny halászfalut találunk még itt: az azonos nevű Murtert, a mindössze 1000 fős Betinát és a kempingjéről ismert Jezerát


Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Pirovac lehajtó (59-es út) - Tisno (Murter).
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb      42 Kn
                       Zágráb – Pirovac     138 Kn
Busszal
Zadar - Tisno   (naponta öt busz) 38-44 Kn
Šibenik - Tisno (naponta hat busz) 19-20 Kn

Turista információ

Tisno
Istočna Gomilica 1a.

Tel: +385 22 438 604
e-mail: info@tz-tisno.hr

Murter
Rudina bb.

Tel: +385 22 434 995
internet: www.tzo-murter.hr
e-mail: info@tzo-murter.hr

Az irodákban részletes felvilágosítást kapunk a sziget hajó- és robogóbérlési lehetőségeiről és a Kornati-szigetekre hajókirándulásokat szervező cégekről. Apartmanok foglalására is van lehetőség.

Tisno

Tisno egyik fele még a szárazföldön, másik fele a Murter-szigeten terül el. 1474-ben említik először; neve a horvát „tijesno” (tengerszoros) szóból ered. A törökökkel vívott háború alatt sokan találtak itt menedéket. A Murter-szigetre átvezető híd elődjét a 18. század elején építették, majd 1968-ban kicserélték egy felnyitható hídra. Tisno lakossága évszázadok óta bor és olívaolaj készítésből és halászatból él. Az első turisták a két világháború között érkeztek a szigetre.

Tisno legrégebbi temploma a Szentlélek templom, 1548-ban épült. A 17. század során barokk stílusban újult meg, tornyát is ekkor emelték.

A caravaggioi Miasszonyunk-templom a Brošćica-hegy tetején áll. A 17. és 18. században a Bergamoból ideköltözött olasz családok egyike, a Gelpi-család építtette. Ők hozták magukkal a Szűz Máriát ábrázoló oltárképet is.

A néhai gazdag olasz családok villái még ma is állnak Tisnoban. Ilyen a Villa Mazzura vagy a tengerparton álló Katuranić-palota.

Murter

Murter régi város, római Colentum állt a helyén egykor. A középkorban a szigettel együtt Srimač néven szerepelt a térképen; a Murter elnevezést csak az elmúlt néhány században ragasztották rá. Minden év őszén itt rendezik meg a Latinsko idrot, a jellegzetes dalmát hajók regattáját.


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Murter, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Murter, Croatia Forecast