EnglishMagyar

Nin

Városfal

Nin Zadartól 14 kilométerre, egy mindössze 500 méter széles homokpadon terül el. Ez a kis falu Horvátország egyik legősibb települése, a horvát történelem bölcsője. Az őskortól egészen a középkor végéig itt volt a dalmát tengerpart egyik legfontosabb kikötője, a kulturális és politikai élet központja.

Történelem

Branimir király

Első lakói, úgy 3000 évvel ezelőtt illír törzsek voltak. Az erre hajózó görögök Aenona vagy Ainona néven ismerték. Már ekkor fal vette körül. A római időkben virágzó municípium volt Aenona: Fórumján Capitolium állt és a tengerpart egyik monumentális templomával büszkélkedhetett. Mezőgazdaságból, sólepárlásból és kereskedelemből élő lakóira városfal vigyázott, kényelmükről vízvezeték és fürdők gondoskodtak. A 7–8. században ideérkező szlávok is adminisztratív és vallási központként használták a várost, a kora keresztény időkben templomok, oratórium és székesegyház sorakoztak itt. Ninben épült fel a mai Horvátország második legrégebbi bencés kolostora. Itt volt a székhelye az első horvát püspököknek, akiknek hatásköre az egész kora középkori Horvátország területére kiterjedt. Egyes nini püspökök fontos szerepet töltöttek be a horvát történelemben, és sokszor súlyos részt vállaltak annak nemcsak vallásos, hanem politikai és kulturális életében. Nin a középkorban a horvát királyok székhelye is volt. Előkelő szerepe persze Velencének és a törököknek is szemet szúrt. Velence 1646-ban porig égette, hogy a törököket megakadályozza egy Zadar elleni támaszpont kiépítésében. A néhány évtizeddel később újjáépített Nin azután soha nem nyerte vissza régi jelentőségét. Ma a Zadarból érkező turistacsoportok lehelnek életet a kicsi, de értékes műemlékekkel bíró faluba.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Zadar zapad lehajtó (8-as út) - észak felé fordulni Murvica falujánál - Nin.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb        42 Kn
                       Zágráb – Zadar 1     117 Kn

Az óváros egy kis szigeten fekszik, melyet kőhídak kötnek össze a szárazfölddel. A szigetre be lehet hajtani.
 
Busszal
Zadarból a buszok Zaton üdülőfalu érintésével érkeznek Ninbe.

Zagreb - Nin 135-146 Kn

Zadar - Nin  15 Kn

Turista információ

Trg braće Radića 3.

Tel:  +385 23 265 247

e-mail: info@nin.hr

Šokolijada

A Šokol disznóhúsból készített csemege. Elkészítése a dalmát sonkáéhoz hasonló: a húst napokig tengeri sóban tartják, majd vörösborban, különböző fűszerek hozzáadásával pácolják. A pácolás után jön a füstölés és a szárítás, ami a helyiek szerint a hűvös szél, a bora dolga. A niniek és a környéken élők évszázadok óta készítenek Šokolt. A minden év júliusában megrendezésre kerülő Šokolijadán, vagyis a Šokol ünnepén, mi is megkóstolhatjuk ezt a különlegességet. 

Szt. Anselmus-templom

Grgur Ninski

Višeslavov trg

A 6–18. századig székesegyház volt a város egyik patrónusának nevét viselő templom. Tornya külön áll. Mellette a püspök Grgur Ninski szobra látható.

Grgur Ninski Nin és egész Horvátország egyik legjelentősebb és (Meštrović szobrai révén) leghíresebb püspöke. A 10. század fordulóján a horvát állam legfőbb egyházi vezetője volt, és végig a horvát-glagolita nyelvű igehirdetésért küzdött – sikertelenül. Szobrának eredetije Varazsdon van, második – jóval nagyobb  változata Splitben áll. A nini szobor 1969-ben készült el.

Kincstár

Riznica

Trg sv. Anselma i Marcele 1.

Nyitva: jún 15.-szept 15.  10.00-12.30 és 17.30-21.30

Belépőjegy: 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn)

Az egykori katedrális nem akármilyen kincseit tekinthetjük itt meg. A legértékesebb tárgyak Szent Anselmus ereklyetartói. A legrégebbi (8. sz.) a szent kulcscsontját őrzi, elejét Nin védőszentjeinek – Szent Ambrus, Szent Anselmus és Marcela – aranyozott figurája díszíti. A kéz relikvia-tartó két évszázaddal későbbi. Az 1300-as évek lábbeli divatjáról az (állítólag) Szent Anselmus lábát tartó leletről vonhatunk le messzemenő következtetéseket. A kiállított tárgyak többsége aranyban és ezüstben pompázik, erre utal a kiállításnak adott cím is: Nin aranya és ezüstje.

Szent Kereszt templom

Szent Kereszt templom

A Szt. Anselmus-templommal éppen szemben, középkori romok között áll Nin büszkesége, a kereszt alapú, 9. századi templom. Belül teljesen üres. Ez a világ legkisebb székesegyháza – legalábbis valamikor az volt. Kapuját jellegzetes fonott motívum díszíti.

Alsó Városkapu

Óváros

Donja Vrata

A Višeslavov trg-ről a Branimirova ulica (ez Nin „sétálóutcája”) az Ulica Hrvatskog Saborára vezet. Itt áll a városfalból megmaradt városkapu. A kapun túl kőhíd vezet a túloldalra.bottombox2

Click for Nin, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Nin, Croatia Forecast