EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow Kvarner-öböl arrow Novi Vinodolski 

Novi Vinodolski

Óváros

Novi Vinodolski a Kvarner-öböl ősi városa, a Frangepánok, majd a 16. századtól a Zrínyiek birtoka. Nevét a vinodoli törvény néven jegyzett legrégebbi horvát törvénykönyv őrzi, melyet 1288-ban foglaltak írásba a környék knézei az ősi szokásjog alapján.

Turizmusa az 1800-as évek utolsó évtizedeiben indult fejlődésnek, ekkor épültek az első szállodák és apartmanok. Jelentős műemléke a lerombolt Frangepán-vár maradványán kívül nincs, strandjaiban és turisztikai szolgáltatásaiban azonban biztos, hogy nem fogunk csalódni.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazástól (A6) - az oštrovicai kijáratnál lekanyarodva (501-es, majd 8-as főút) - Novi Vinodolski.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb     42 Kn
                       Zágráb – Oštrovica  61 Kn

Rijeka felől a Jadranska turistička cestán, majd a Ričina patak hídján átkelve az Ulica Kralja Tomislaván érkezünk az üdülőhelyre. A szállodák és a sportpályák a tengerpart mentén, a legtöbb vendéglátóhely és utazási iroda az Ulica Kralja Tomislava és a Korzo Hrvatskih Branitelja által közrefogott háromszögben tömörül. Itt van a buszpályaudvar is.
Parkolás: 5 kn / óra

Busszal
Rijeka - Novi Vinodolski (óránként van busz)        53 Kn
Zágráb - Novi Vinodolski (naponta 3-4 busz)        149 Kn
Crikvenica - Novi Vinodolski (óránként többször)   25-29 Kn

Turista információ

A turistairoda szép, modern épületét a városon átvezető főút (Ulica Kralja Tomislava) és a Jurkovo utca találkozásánál keressük. Itt nemcsak a városról és környékéről, hanem az egész Kvarner-öbölről is sok hasznos tudnivalót találunk.

Ulica Kralja Tomislava 6.

Tel: +385 51 244 306
internet: www.tz-novi-vinodolski.hr
e-mail: tzg-novi-vinodolski@ri.t-com.hr

Nyitva: hétfőtől szombatig 8-tól 20 óráig
            vasárnap 8-tól 13 óráig

Nemzeti Múzeum

Trg Vinodolskog Zakona 1.

Nyitva: júl és aug.: H-Szo 9-12 és 19-21, V 9-12

            szept-jún: H-P 9-12

Belépőjegy: 12 Kn (gyerekeknek 7 Kn)

A galériával kombinált múzeum a néhai kastély emeletén van. A környék történelmének és kultúrájának állítottak itt emléket, emellett a néprajzi gyűjtemény is figyelemre méltó. Oklevelek, népviseletek, használati eszközök sorakoznak a vitrinekben.

Frankopán kastély

Frankopan kastély

Trg Vinodolskog Zakona 1.

A néhai kastély a 13. században épült a Krčkih-Frankopánok uralma alatt. Itt írták 1288-ban a Vinodoli törvénykönyvet. Azóta a kastély rommá lett, csak a torony maradt meg belőle.


bottombox1

A Kvarner-öböl más városai:


bottombox2

Click for Crikvenica, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

A Kvarner-öböl más városai:

Click for Crikvenica, Croatia Forecast