EnglishMagyar

Novigrad

Novigrad

Ki hinné, hogy Novigrad, azaz az „új város” már a rómaiak térképein is feltűnik? Pedig így van, akkoriban még Emonaként, a 7. és 9. századi iratokban pedig Neopolis vagy Civitas Nova néven olvashatunk róla: ennek szláv fordítása a mai városnév.  Ezek után jogosan vetődik fel a kérdés, hogy akkor mi számít régi városnak az Isztrián...

Az mindenesetre bizonyos, hogy a 6. századtól egészen 1831-ig Novigrad püspöki székhely volt, ennek révén jelentős település. A középkorban fallal vették körül, mely napjainkig egész jó állapotban őrződött meg. A falon kívül természetes védelmezője is volt a városnak, mégpedig a tenger. A régi városmag ugyanis szigeten állt, és csak a 18. században kapcsolták a szárazföldhöz.

Novigradban nyáron pezseg a kultúra. A Novigrádi Zenei Estéket júliusban rendezik meg, Szent Pelagija ünnepére (Fešta Sv. Pelagija) augusztus utolsó napjaiban kerül sor.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1,A6) – Rijeka (A7, A8) – át az Učka alagúton (30 Kn alagútdíj). Innen az Isztriai Ipszilon autópályán, Kanfanarnál észak felé fordulva (A8,A9) közelíthetjük meg a várost (A lehajtó Nova vas). Az Isztriai Y két szárát a Pazintól induló 48-as út köti össze.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn

                       Zágráb – Rijeka           70 Kn

                       Rijeka – Nova vas        61 Kn

Parkolás: 1-es zóna 8 Kn/óra (max. 1 óra), 2-es zóna 5 Kn/óra, 20 kn/nap


Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek az Isztriára. A busz 21.30-kor  indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 9.00-re ér Novigradba. Visszafele szombaton 21.10-kor indul a járat és reggel 8.40-re ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Poreč – Novigrad (naponta 5 járat)       23-31 Kn
Pula – Novigrad  (naponta 2 járat)        72 Kn
Rovinj – Novigrad (naponta 3-5 járat)    58 Kn
Rijeka – Novigrad (naponta 3 járat)      85-116 Kn

Turista információ

A turista iroda a kikötő közelében, közvetlenül egy középkori bástya (Srednjovjekovna kula) mellett van. Szállodák és apartmanok, programok, isztriai bicikli- és borutak felől kapunk itt felvilágosítást.
Mandrač 29a

Tel / fax: +385 52 757 075, 758 011

e-mail: info@novigrad-cittanova.hr


Bazilika

Templom

Veliki trg

Szent Pelagija és Szent Maximosz nevét viselő háromhajós templom története a 6. századra nyúlik vissza, a püspökség alapításának idejére. Ennek bizonyítéka az a kora keresztény időkből származó ablaknyílás is, amit az északi falon fedeztek fel a hetvenes években. Az évszázadok nem múltak el nyomtalanul, a templom, akárcsak különálló harangtornya, többször megsérült. Utóbbit 1874-ben állították helyre. Csúcsán a város védőszentjének, Szent Pelagiusnak szobra áll.

A templom legérdekesebb látnivalója a főoltár alatti háromhajós, keresztboltozattal tagolt koraromán kripta. Közepén Adam püspök hitvallását olvashatjuk az 1146-ki esztendőből. A templom előtti parkban kora keresztény szarkofág pihen.

Gótikus és barokk paloták

Óváros

Az óvárosban sétálva lépten-nyomon gótikus és késő barokk elemekkel díszített látnivalókba botlunk. A Veliki ulicában áll az 1790-ben épült patríciuspalota, a néhai Rigo család otthona. A városháza (Municipio) óratornyos, vörös épülete a főteret foglalja el (Veliki trg 1.) Érdemes megnézni még a Ribarnička utca 3. házának késő barokk kőkapuját és a Trg Pozetto 7. házának homlokzatán a nemrégiben felfedezett későromán Biforiumot, ami minden bizonnyal egy középkori templom maradványa.

A Belveder (Ulica Belvedere) az egyetlen, nyílt tengerre néző loggia az Isztrián. A városfalra épült a 16. században, legutóbbi helyreállítása jó sokáig, 1860-tól 1930-ig tartott. Nyugati oldalán a „Porta a marina” kapu vezet a tengerhez.

Rigo Palota

A nemes Rigo-család rezidenciáját Karpinjanban, Novigrádtól egy kilométerre, északnyugatra találjuk. Az 1762-ben épített barokk épületegyüttes régi fényét vesztve várja megmentőjét. A Rigo-család jelentős szerepet játszott a város kulturális életében. A palota jellegzetes példája az isztriai vidéki kúriáknak


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Novigrad, Horvátország Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Isztria más városai:

Click for Novigrad, Horvátország Forecast