EnglishMagyar

Omiš

Split és Makarska között körülbelül félúton, magas sziklafalak tövében fekszik az egykor hírhedett kalózfészek, Omiš. A szárazföld felől érkező Cetina patak a mély sziklaszurdokból kijutva, a várost kettészelve igyekszik a tenger felé. A patak által vájt sziklakanyon és az annak oldalán magasodó erődromok teszik a város látképét egyedülállóvá.

Óváros

Omiš régi település: a rómaiak idején még szinte ismeretlen Oneumnak (vagy Olmissiumnak) a 11-12. században a rettegett Kačićok szereztek hírnevet. Ők voltak azok, akik a kivételes földrajzi helyzetet kihasználva úgy döntöttek, hogy az erre elhaladó hajók sarcával keresik meg a napi betevőt. A kalózkodás jól jövedelmezett, az omišiak azonban több lábon szerettek állni: másik bevételi forrásuk az a védelmi „vám” volt, melyet az önmaguk ellen nyújtott védelem szerény ellentételezéseként kértek. A legígéretesebb zsákmánynak persze a gazdag velencei, dubrovniki és spliti kereskedőhajók számítottak. Nem csoda hát, hogy ezek a városok rövid idő elteltével joggal nehezteltek a Kačić-családra. Bár Velencének az 1286-87. évi – immáron második – keresztes hadjárattal sikerült megtörnie a kalózcsalád uralmát, a város lakói – ha nem is a régi elánnal – de még sokáig fenntartották legfontosabb megélhetési forrásukat. 1444-ben aztán Omiš is elismerte Velence, majd később, 1797-től az osztrák császár uralmát.

Megközelítés

Autóval

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Blato na Cetini lehajtó - Omiš.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb                 42 Kn
                       Zágráb – Blato na Cetini    187 Kn

A lehajtótól vadregényes hegyi út vezet a városkába, lent a mélyben a Cetina folyó kanyarog.

Split felől a Vukovarska úton (8-as főút) érkezünk Omišba. A hegyi út is ide torkollik. Az óváros a Cetina túlpartján „terülne el”, ha ezt a sziklafalak engednék; így jobb híján a Foršal utca és a Mirabela erőd közé ékelődik. A forgalmas Foršal utcával párhuzamosan halad a Knezova Kačića - itt sok éttermet és üzletet találunk. Strandolni a Punta-félszigeten lehet.

A kalózkodásban gazdag évszázadok nem múltak el nyomtalanul. A főút mentén 7 és 19 óra között mindenhol kivetik a parkolási sarcot (4-6 Kn / óra).

Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 8.25-re ér Omišba. Visszafele szombaton, 19.35-kor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 22.000 Ft körüli áron lehet megvásárolni.

Splitbe és Makarskába óránként kétszer járnak autóbuszok.

Split - Omiš buszjegy ár: 21 Kn

Turista információ

A turistairoda a hídhoz közel, a Trg kneza Miroslava tér sarkán van. Nyitva minden nap 8-tól 14 óráig.

Tel: +385 21 861 350
internet: www.tz-omis.hr
e-mail: info@tz-omis.hr

Az óváros

Címer

Omiš óvárosát ódon házak és sikátorok alkotják. A  Trg Poljičkin álló magányos szégyenoszlop a városi önállóság jelképe.

A másik látnivaló itt a gótikus, reneszánsz és korabarokk vonásokat viselő Szent Mihály-templom, amit a 17. században építettek. Bejárata felett a névadó szent szobrát és egy szép rózsaablakot láthatunk, falát a város és velencei családok címerei díszítik. A templombelső érdekessége két, ifjabb Jacopo da Palma (1544-1628) festette kép: a Szent István megkövezése és a Szentlélek leszállása.

Mirabela erőd

Mirabela erőd

Nyitva: 9-től 17 óráig

Belépőjegy: 15 Kn

A Mirabela erőd Omiš óvárosa felett őrködik, több útvonalon sétálhatunk fel ide. A legcélszerűbbnek tűnő „torony iránt” itt nem fog működni, a kusza sikátorok többsége ugyanis zsákutca, komor sziklafal-végződéssel. A kalózvárba másféle logikával, mégpedig az egykori kalózvezérek nevét viselő úton juthatunk. A Knezova Kačića és a Jurja Šubica utcák találkozásánál áll a Szentlélek templom, ennek harangtornyán át induljunk el felfelé. Innen már jel mutatja az irányt. A másik lehetséges útvonal a Szent Mihály-templom mellől, a Trg Sv. Mihoviláról indul.

Fortica

Fortica erőd

A csupasz sziklákra épült erőd Omiš óvárosából a Put Borkán közelíthető meg autóval (az út a Foršal utca végéből, a kikötőnél indul). A parkolótól húsz perces sétával érjük el. Innen egészen a közeli szigetekig (Brač, Hvar, Šolta) ellátni.bottombox2

Click for Omis, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Omis, Croatia Forecast