EnglishMagyar

Opatija

A luxust a századelő hangulatával ötvöző szállodák és villák, drága üzletek, elegáns éttermek - Opatijában járunk, Horvátország mondén üdülőhelyén.

Opatija – régi olasz nevén Abbázia - a 19. század derekán vált divatossá a monarchiabeli elit körében, különösen, miután 1857-ben megépült a Bécset Rijekával (az akkori Fiumével) összekötő út. Villák, szállodák, parkok és szanatóriumok épültek, 1908-ban pedig már villamos közlekedett az üdülőhely és Fiume között. Opatijában található a Lungomare, a 12 km hosszú tengerparti sétány is, melyen egykor olyan hírességek sétáltak, mint Isadora Duncan, Csehov vagy Bródy Sándor.

Hírességekben ma sincs hiány: csak az elmúlt pár évben megfordult itt Keira Knightley, Robert De Niro és Kirk Douglas, ők nyaralni vagy filmet forgatni érkeztek a városba. Opatijában található a Horvát hírességek sétánya is. A Palace Szállodával szemben, a Slatina strandon, minden évben nyolc márványcsillagot helyeznek el egy-egy horvát kiválóság nevével. A jelöltek a tudományos, művészeti életben és a sportban elért kiemelkedő teljesítményért kapnak csillagot. Eddig többek között Janica Kostelic síelőnő, Bernard Vukas labdarúgó, Miroslav Krleža író érdemelte ki ezt az elismerést.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazás után (A6) - Rijeka. Rijekába betérve a 8-as,majd a 66-os út vezet Opatijába. Mehetünk autópályán (A7 , majd A8) is, akkor Matuljinál térjünk le a 66-os útra.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb        42 Kn
                       Zágráb – Rijeka         70 Kn

Opatija nyáron hihetetlenül zsúfolt, nagyon nehéz parkolóhelyet találni. A szállodák vendégeiknek általában biztosítanak parkolóhelyet, amit kék színnel jelölnek.
Parkolás: 5-10 kn / óra

Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek az Isztriára. A busz 21.30-kor  indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 5.45-re ér Opatijába. Visszafele szombaton éjjel 0.25-kor indul a járat és reggel 8.40-re ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 19.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Rijekából a 32-es busszal tudunk eljutni Opatijába. A busz a rijekai vasútállomás elől indul és húszpercenként jár. Ha a Maršala Tita ulicán leszállunk, gyalogosan mindenhová könnyen eljuthatunk. A buszjegy ára egy útra 26 Kn.

Turista információ

Vladimira Nazora 3.

Tel: +385 51 271 310
e-mail: info@opatija-tourism.hr
internet: www.opatija-tourism.hr

Nyitva: júl - aug., hétfő - szombat 8-tól 21, vasárnap 16-tól 21 óráig.

A másik turistairoda a Maršala Tita és a Pava Tomašića utcák találkozásánál, egy sárga épületben van. Szállodák, programok, kirándulások felől kaphatunk itt információt.
Maršala Tita 101.
e-mail: opatijainfo@ri.t-com.hr

Angiolina Park

Angiolina parkA park a néhai rijekai arisztokrata, Ignatio Scarpa feleségének nevét viseli. Ösvényein sétálva mamutfenyőkkel és Kínából, Japánból, valamint Dél-Amerikából származó egzotikus növényekkel találkozhatunk. A közepén álló, 1844-ben épült rózsaszín Villa Angiolina, alsó szintjén található a Horvát Turizmus Múzeuma (nyitva K-V 10-18 óráig, a belépőjegy 10 Kn, gyerekeknek 5 Kn). Az üdülőszezonban kortárs művészeti kiállításokat és komolyzenei koncerteket is rendeznek itt.

A Juraj Šporer Művészeti Pavilon (Umjetnički Paviljon „Juraj Šporer”) 1900-ban emelt épület, eredetileg cukrászda működött benne. Névadója elsőként javasolta egy olyan társaság létrehozását, melynek célja Opatija természetes gyógyhellyé és fürdővárossá nyilvánítása volt. A pavilont 2003-ban restaurálták, ma kiállításoknak, kulturális rendezvényeknek ad otthont.

A Szent Jakab-templom a part közelében, egy kisebb parkban (Park Sv. Jakov) áll. Régi darab, 1420 körül épült, az Opatijának nevet adó bencés apátság templomaként. Többször átépítették, így eredeti formájából keveset őrzött meg. Belsejében Ivan Meštrovič Piéta című alkotásának replikája látható.


bottombox1

A Kvarner-öböl más városai:


bottombox2

Click for Opatija, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

A Kvarner-öböl más városai:

Click for Opatija, Croatia Forecast