EnglishMagyar

Osijek (Eszék)

Osijek (magyar nevén Eszék) 114 ezer lakosával Horvátország negyedik legnagyobb városa. A Dráva partján fekvő település Szlavónia gazdasági és kulturális központja. 1196-ban említik először, több mint száz évig a Korogyi-család birtoka volt. 1526-ban a törökök feldúlták, majd saját ízlésük szerint építették újjá. Továbbnyomulásukat Zrínyi Miklós a Dráva-híd felgyújtásával (1664) állította meg egy időre. A törökök kiűzését követően a Habsburgok építtették a folyó menti erődöt, a Tvrđat. Ma ez a legrégibb része a városnak (óváros). A 19. század elején Eszék Horvátország legnagyobb és legjelentősebb városa volt. Színházak, múzeum, nyomda épült, virágzott a kereskedelem.

A délszláv háború alatt nem szenvedett olyan súlyos károkat, mint a közeli Vukovár, a bombázásokban közel 1200 ember vesztette életét. A háború okozta károkat mára helyreállították.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M6,6-os út) – Szekszárd (56-os út) - Mohács - Udvar, határátkelőhely (7-es út) - Osijek.
Zágráb felől jövet az autópályáról Velika Kopanicánál kell lehajtanunk. A lehajtótól a 7-es út vezet Eszékre.
Autópályadíj: Zágráb - Osijek  116 Kn

Eszéknek két városközpontja van: a történelmi Tvrđa és a Trg A. Starčevića tér környékén kialakult modernebb, sétálóutcával és boltokkal tarkított városrész. A két központot az Europska Avenija út, valamint a Duna menti sétány köti össze.

Vonattal
Budapest és Eszék között naponta egy vonatpár közlekedik. A Sarajevoba tartó, Pécset érintő Dráva IC 9.45-kor indul Budapestről és 14.58-kor érkezik Osijekbe. Visszafele 13.04-kor indul Eszékről és 18.14-kor érkezik Budapestre.

Pécsről ezen a vonaton kívül még egy reggeli (6.52) és egy délutáni (16.52) vonattal juthatunk Eszékre, Beli Manastiri átszállással.

Busszal
A vasútállomás és a buszpályaudvar egymás szomszédságában található. Az eszéki székhelyű Panturist busztársaság (www.panturist.hr) a tengerpartra, Zágrábba és az eszék környéki városokba, falukba indít járatokat.

Osijek - Zágráb:   125 Kn
Osijek - Vukovar:   30 Kn

Repülővel

Osijek reptere (www.airport-osijek.com) a várostól 20 km-re, a Vukovár felé vezető út mentén található. Innen a járatokhoz igazított busszal juthatunk be a városba (25 Kn).

Turista információ

Županijska ulica 2.

Tel: +385 31 203 755
internet: www.tzosijek.hr
e-mail: grad-osijek@os.t-com.hr

Magyar konzulátus

Stjepana Radica 15.

Tel: + 385 31 250 150
Fax: +385 31 200 533
e-mail: huconsesk@hi.htnet.hr

Az óváros

Eszék barokk óvárosa a Dráva-parton terül el. Főtere, a Trg Svetog Trojstva közepén egy pestisjárvány áldozatainak emelt Szentháromság szobor áll 1729-ből. A téren két kőkút is látható.

A tér első neve egyébként Bortér volt, a hétvégi vásárra még Baranyából is hozták a gazdák a bort árulni. Később Ferenc József, a világháború után pedig a partizánok kölcsönözték neki nevüket. 1992 óta hívják Szentháromság térnek.

A Kuhač-ház (Kuhačeva 14.) az egyik legszebb szecessziós ház az óvárosban. Homlokzatán a zenekutató Franjo Saverij Kuhač (1834–1911) emlékére az Eszéki Könyvbarátok Klubja 1912-ben emléktáblát helyezett el. Ma zeneiskola működik benne.

Szlavónia Múzeum

Trg Svetog Trojstva 6.

Nyitva: keddtől péntekig 8-tól 14 óráig
          szombaton és vasárnap 8-tól 13 óráig, hétfőn zárva.

Belépőjegy: 15 Kn (gyerekeknek 10 Kn) 

Az ország egyik legrégebbi múzeuma, 1877-ben alapították. Az 1779-ben épült városháza mellett áll. A kiállított fegyverek, érmék a régió történetét mutatják be.

Szent Péter és Pál templom

Trg Ante Starčevića

Neogótikus alkotás, 90 méter magas tornyával az ország második legmagasabb temploma a zágrábi székesegyház után. A helyiek emiatt nevezik katedrálisnak. A bombázások során megsérült.

Kopácsi rét

www.kopacki-rit.com

A főbejárat Kopácson (Kopačevo), a Sakadaško-tó mellett van.

A Dráva és a Duna összefolyásánál fekvő természetvédelmi terület, számos madár-, halfaj és vízinövény élőhelye. 23 hektáros területén szarvasok, vaddisznó és rókák is élnek. A park dolgozói mindent megtesznek azért, hogy a terület ökoszisztémáját megőrizzék és közelebb hozzák az emberekhez. A látogatók madármegfigyelésen és vadlesen vehetnek részt.

Belépőjegy: vasárnap 40 Kn (gyerekeknek 20 Kn)

                 a hét többi napján 55-60 Kn (gyerekeknek 45 Kn)bottombox2

Click for Osijek, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Osijek, Croatia Forecast