EnglishMagyar

Pag

Pag

Pag a leghosszabb és az ötödik legnagyobb a horvát szigetek között. Kopár és köves vidék, mégis lélegzetelállítóan szép. Növényzete jóformán csak gyér fűből és gyógynövényekből áll. Ezt legelészik a pagi birkák, a híres pagi sajt (Paški sir) „felelősei”. 

A sziget legismertebb települései Pag és Novalja. Pag a sziget központja, az itt készített csipke messze földön híres. Novalja az északnyugati parton fekszik, hosszú strandjával a sziget legkedveltebb és legélénkebb üdülőhelye. Lunban (Pag legészakibb pontján) egyedülálló, mintegy 80 000 fás olajfaültetvényt (Lunjski Maslinici) láthatunk.

Megközelítés

Pag sziget komppal

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - žuta lokvai kijárat (23-as út) - át a szerpentinekkel tűzdelt Vratnik-szoroson - Senj (8-as út) - Prizna, kompkikötő.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn
                       Zágráb – Žuta Lokva     57 Kn

Komppal, hajóval
Prizna - Žigljen  (minden órában)
Rijeka - Pag (Novalja) (csak személyhajó, naponta egyszer) 
Rab - Pag (Novalja)    (csak személyhajó, naponta egyszer)  

Komp árak

Pagot délen híd köti össze a szárazfölddel (az átkelés ingyenes).

Busszal
Rijeka - Pag   174 Kn
Zadar - Pag     29 Kn
Pag - Novalja   34 Kn

Dél felől a Zadarska úton érkezünk meg Pag városba. Ha a Splitska utcán nem fordulunk el a híd felé, máris a Bana J. Jelačića utcában vagyunk, ahonnan a balról nyíló Gundulićev put visz az óvároshoz. Az sem nagy baj, ha nem fordulunk el balra, mivel a Jelačića úgyis lekanyarodik a partra, a parkolóba. Az óvárosba nem lehet behajtani.

A sziget másik felére a Paški most nevű hídon hajthatunk át (a Splitska út folytatása). A túloldalon van a legtöbb apartmanház és hotel. A strand az óvárossal szemközt, a sóraktárak mellett húzódik.

Turista információ

Pag híd

Pag

A turistairoda az óváros mellett, a parton van.
Od špitala 2.

Tel: +385 23 611 301
internet: www.pag-tourism.hr
e-mail: info@pag-tourism.hr

Novalja

Trg Loža

Tel: +385 (0)53 661 404

internet: www.tz-novalja.hr

e-mail: info@tz-novalja.hr


Pag

Pagi csipkeverő

Pag város a sziget központja. A leghosszabb öböl, a Paški zaljev déli felén biztosít átjárást a sziget nyugati felére. Jelentőségét a sólepárlásnak köszönheti. Nevét elsőként egy 10. századból előkerült iratban olvashatjuk, melyben Držislav király felszabadította a bizánci befolyás alól. 1244-ben IV. Béla király városi ranggal ruházta fel, az önállóságból azonban nem sok maradt, amikor Nápolyi László 1409-ben Dalmáciával együtt eladta Velencének. A mai óvárost 1443-ban, a velencei szenátus engedélyével kezdték el építeni. A házak köré kilenc tornyos kőfalat vontak, hiszen a török már Zadarnál portyázott. A tervezést nem más, mint a reneszánsz szobrász és építész, Juraj Dalmatinac vállalta magára. Az elkövetkező századok virágzását a ma is látható, díszes nemesi paloták bizonyítják. A hanyatlásra a 19-20. század fordulóján került sor, amikor a lakosok közül sokan a tengerentúlra vándoroltak. Ma Pag is a turizmusból él, melynek alapjait a hatvanas években rakták le az első szállodák megépítésével. Pag különlegességei a csipke, a jellegzetes pagi népviselet, és a szigeten készített juhsajt.

A Skrivanat torony a Vangrada és a Golija utcák találkozásánál áll. Városi toronyként is ismert. A 15. századi városfal kilenc tornyából ez az egy maradt épen. Magassága a talaj későbbi feltöltésével néhány méterrel lecsökkent. A Szent György-templom (Ulica Jurja Dalmatinca 48.) a város védőszentjéről kapta a nevét. A városfal északkeleti részével épült egybe. Ma galéria van benne.

A Rektorpalota 15. századi épület, megépítésétől egészen 1905-ig a sziget és a város kormányzóságának adott helyet. A Koludraška ulicában található Szent Margit bencés kolostor 1318-ban épült, a zadari érsek szentelte fel. Itt készítik a hagyományos aromás kekszet, a baškotinit.

Templom

A Mária Mennybemenetele-templom a Trg kralja Petra Krešimira IV. téren áll. Fehér mennyezetét stukkók díszítik. 1443-ban kezdték építeni, katedrálisnak szánták, de sosem volt az. Előtte az első horvát grammatika írójának, Bartul Kašićnak a szobra látható.

A sóraktárakat a híd mellett az 1600-as évek első felében kezdték el építeni azon a helyen, ahol korábban a Szent Péter apátság állt. Az első hat raktárat egy šibeniki kereskedő rendelte meg.


Novalja

Novalja egy kis falu a Pag északi részén. Az utóbbi években Zrće strandja "horvát Ibiza"-ként híresült el. Rengeteg hazai és külföldi turista érkezik ide nyaranta, hogy fejest ugorjon a non-stop partizásba. A bulikat a Zágrábból nyárra idetelepült Aquarius és Papaya klubok, valamint a Kalypso bár szolgáltatja.

Novalja másik kulturális attrakciója a rómaiak által az 1. században épített földalatti vízvezeték. Bámulatba ejtő az ókoriak energiája és találékonysága: az 1050 méter hosszú vízelvezető csatorna kilenc ponton szellőzik. A vízvezeték hosszú évszázadokig nem üzemelt, nem is tudtak róla, csak a 19. században fedezték fel újra. A rómaiak kiváló munkáját az is mutatja, hogy a satornát a 20. században rövidebb ideig háromszor is használták. Turistaként jelenleg csak egy 150 méteres szakaszt járhatunk be, a bejárat a Városi Múzeum épületében található (Kralja Zvonimirova 27).

Nyitva: jún. 1.-szept. 30. 9.00-13.00 és 18.00-22.00. Vasárnap délelőtt zárva.
Belépőjegy: 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn)


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Pag, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Pag, Croatia Forecast