EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow A horvát szigetvilág arrow Pelješac-félsziget 

Pelješac-félsziget

A Pelješac-félsziget 65 kilométer hosszú földnyúlvány Dalmáciában, melyet a Neretvanski kanal választ el a szárazföldtől. Délnyugati részén elvékonyodik, itt a Malostonski és a Stonski kanal találkozását csak egy másfél kilométer széles földsáv, a Stonska Prevlaka akadályozza.

A 9. században a bosnyák Zahumlje zsupánság része volt. Mivel épp a nyugati és a keleti kereszténység határán állt, vezetői hol ide, hol oda húztak. Az állandóság és ezzel együtt a virágzás csak a 14. századtól, a Raguzai Köztársaság uralma alatt köszöntött be. A hegyekkel védett kikötők hajóépítő és kereskedelmi központokká váltak. A vitorlázás korszakának végével azonban a szép napoknak is leáldozott.

A félsziget ma kagylóhalászatáról és borairól híres. Az itt termelt vörösborok – mint a Dingač, a Plavac vagy a Postup – zamatát a jó minőségű talaj és a sok napsütés érleli ki.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Ploče lehajtó (425-ös út) - Ploče (8-as út) - Neum, határátkelőhely (8) - Ston felé kanyarodva a 414-es úton.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Karamatići   222 Kn

Bosznia-Hercegovinán át
A Kelet-Magyarországról indulók megpróbálkozhatnak a Bosznián való átkeléssel. Ez az út jóval rosszabb minőségű, helyenként kanyargós, ugyanakkor ha van időnk, érdemes megállni Sarajevóban vagy Mostarban. A Neretva folyó völgyét követő E73-as úton érünk metkovići határátkelőhöz, majd a 8-as főúthoz. Neumnál még egy rövid időre újra átlépünk Boszniába.

Ha Dubrovnik felől jövünk, Slano után kell balra kanyarodnunk. A Pelješac-félsziget legtöbb látványossága a déli részen, Stonban van.

Busszal
Dubrovnik - Ston   (naponta 4-5 busz)   45 Kn
Dubrovnik - Orebić (naponta 2-3 busz)   77 Kn
Split - Ston           (naponta 14 busz)     84 Kn

Komppal
Ploće - Trpanj (júniustól szeptember végéig naponta 7 komp jár) 
Orebić - Korčula (Dominče) (júniustól szeptember végéig minden órában fordul) 

Komp árak

Turista információ

Mali Ston
Pelješki put 1.

Tel: +385 20 754 452
e-mail: tzston@du.t-com.hr

Orebić
Zrinsko-frankopanska 2.

Tel: +385 20 713 718
internet: www.visitorebic-croatia.hr

Nyitva: nyáron minden nap 8.00-21.00,
          télen H-Szo 8.00-14.00, V 8.00-13.00

Ston

Ston tulajdonképpen két, egymástól egy kilométerre fekvő falu: Mali Ston és Ston.

Horvátország ősi városa. A rómaiak idején Turris Stagni néven volt ismert. Jelentőségre 1333-tól tett szert, miután Raguza birtokába került, a városállam ugyanis védőfalat építtetett a velenceiek ellen a félsziget egyik oldalától a másikig.

Az 5,5 kilométer hosszú falat negyven torony és öt erődítmény vigyázta. Építését olyan neves mesterek vezényelték, mint a dalmát Jurij Dalmatinac és Paskoje Miličević vagy az olasz Onofrio. A monumentális kettős kőfal maradványa ma is áll, védői és a sóföldeken dolgozók a két megerősített városban, Stonban és Mali Stonban laktak. Utóbbi felett a négy kisebb toronyból álló Koruna erőd őrködött. A védőmű másik masszív erődje a Veliki Kaštio volt, Ston szélén, a félsziget felé vezető út mellett. Két félkör és két négyszög alakú bástyája közül három ma is épen áll.

A Dubrovniki Köztársaság 1808-as bukásáig Ston a második legjelentősebb település volt a köztársaságon belül. A stratégiai szerep elvesztését követően azonban visszafejlődött, ma mindkét falu csupán néhány utcából áll. Az itt lakók legfontosabb tevékenysége az idegenforgalom mellett az osztrigatenyésztés.

Mali Ston főterét foglalja el a Rektorpalota, a raguzai helytartó háza. Mellette a helyreállított palotákat is megcsodálhatjuk. A tér északkeleti oldalán a gótikus ablakokkal díszített Kancellária épülete, az északin a Sorkocevič-palota áll.

Orebić

OrebicA Pelješac-félsziget délnyugati pontján, az Sv. Ilija-hegy lábánál áll a hajózásáról híres Orebić. A Raguzai Köztársaság idején virágzott itt a tengeri kereskedelem. Az egykori hajókapitányok házai közül egy-kettő még ma is áll.

A hegytetőn álló ferences kolostor templomának tornya már messziről üdvözölte a hazatérő tengerészeket, hajótülkölésükre a barátok harangszóval válaszoltak. A temetőben neves hajóskapitányok pihennek. A viharból megmenekült hajósok fogadalmi ajándékait a kolostor gyűjteménye őrzi.

A Tengerészeti Múzeum a Trg Mimbelin található. Régi iratok, hajózási eszközök, hajóskapitányok elsárgult fényképei közt bogarászhatunk itt. Az egyik állványon egy orvosságos láda emlékeztet arra, hogy a hajózás sosem volt egy életbiztosítás. Sajnos, a legtöbb felirat horvátul van, a kiállítás nézegetése közben azonban nagyon jó zenei aláfestést ad a házat verdeső hullámok zúgása.

Nyitva: június - szeptember: 9-12 és 17-21 óráig.

Belépőjegy: 10 Kn (gyereknek 5 Kn)


bottombox1

Más horvát szigetek:


bottombox2

Click for Orebic, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Más horvát szigetek:

Click for Orebic, Croatia Forecast