EnglishMagyar

Pirovac

Óvaros

Pirovac Zadartól 48, Šibeniktől 23 kilométerre fekszik, a róla elnevezett öböl partján. Egy 1298-as okiratban még Zlosela néven szerepel a šibeniki püspökség alapította város. Mai nevét csak 1930-ban vette fel.

Első ismert tulajdonosa egy velencei nemes, Petar Draganić volt, aki a leselkedő török veszély ellen 1505-ben fallal vette körül a várost. A fal ugyan időtállónak bizonyult - egyes részletei máig fennmaradtak, – a törököknek azonban nem tudott ellenállni: kétszer is bevették, a lakosok pedig kénytelenek voltak a közeli Murter-szigetre menekülni.

És bár az oszmán hadakat előbb sikerült kiűzni, Pirovacon csak az I. világháborút követően indult meg némi fejlődés. Ma jellegzetes üdülőfalu, apró óvárossal és sok-sok apartmanházzal.

Megközelítés

Autóval

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Pirovac lehajtó (59-es út) - Pirovac.

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb      42 Kn
                       Zágráb – Pirovac     138 Kn

Busszal

A Volánbusz járatai 2014-ben június 20. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 5.15-re ér a szomszédos Biográdba. Visszafele szombaton, 22.45-kor indul Biograd na Moruból járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 19.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Šibenikből és Zadarból naponta 3-4 busz közlekedik Pirovacba.

Turista információ

Turista informació

A turistairodát a parton, egy nem igazán környezetbe illő áruházzal szemben találjuk.
Kralja Krešimira IV. br. 6.

Tel: +385 22 466 770 
e-mail: tz-pirovac@si.t-com.hr

internet: www.tz-pirovac.hr

Nyitva: jún. 1. - szept. 15. minden nap 7.00-22.00, télen 7.00-14.00

A környékre vonatkozó információk beszerzésén túl internetezni is tudunk itt. bottombox2

Click for Pirovac, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Pirovac, Croatia Forecast