EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow Hasznos tudnivalók arrow Politika és gazdaság 

Politika és gazdaság

Horvátország államformája köztársaság. A köztársasági elnököt (jelenleg Kolinda Grabar-Kitarović tölti be ezt a tisztséget) öt évre választják. Az ő feladata a miniszterelnök kijelölése. Az ország miniszterelnöke Tihomir Oreškov. A parlamentet (szábor) négy évre választják.

A jelenlegi kormánykoalíciót négy párt, a Szociáldemokrata Párt, az Isztriai Demokratikus Gyűlés, a Horvát Néppárt és a Horvát Nyugdíjasok Pártja alkotja.

A horvát gazdaság vezető ágazata a szolgáltatás, ezen belül az idegenforgalom és a közlekedés. A háborút követő években a turizmus lassan magához tért, 2000-től pedig újra szárnyal: éves bevétele 6–7 milliárd USD-ra tehető.

A mezőgazdaság szempontjából a Dráva és a Száva közötti terület a legmeghatározóbb, a legfontosabb termények a búza, a kukorica, a cukorrépa és a burgonya. A tengerparton az olíva- és gyümölcstermesztés, és a halászat a jellemző. Az ipar gerincét a hajógyárak, a vegyipar, a textilipar és a gépgyártás adja. Rijeka az Adria-kőolajvezeték révén a kőolaj finomítás egyik központja.

A bankrendszer stabil, a bankok 90%-a külföldi tulajdonban van.

A 18 százalékos munkanélküliség (mely a 25 év alattiak körében nagyon magas, a 38%-ot is eléri) a nyári szezonban mérséklődik, ami a turizmus fellendülésének köszönhető. Az infláció eléri az öt százalékot.

Horvátország legnagyobb kereskedelmi partnerei Olaszország, Németország, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia és Ausztria. A magyar vállalatok Horvátország iránti érdeklődése az utóbbi években nőtt, 2003-ban az INA kőolaj- és földgázforgalmazó vállalatban a MOL szerzett részesedést, egy évvel később az OTP Rt. jelentős (95,6%-os) részesedést szerzett a Nova bankában. A magyar export jóval túltesz a horvát importon. Az elmúlt években a magyarok körében is rendkívül élénk a tengerparti nyaraló apartmanok iránti kereslet.

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar