EnglishMagyar

Poreč

Horvátország

Bár első ránézésre Poreč egy viszonylag szerény isztriai város, óvárosában olyan látnivalókat sorakoztat fel, amibe még a szomszédos, sokat látott Rovinj is belesápad. Itt van mindjárt az UNESCO Világörökséggel büszkélkedő 6. századi Szent Eufráziusz-bazilika, ami mozaikjaival még egy edzettebb turistát is rögtön levesz a lábáról. És mindez csak felütés a Decumanus utca gyönyörű gótikus és reneszánsz palotáihoz vagy az egykori római fórumon terpeszkedő történelmi csemegékhez.

Poreč mindazonáltal a tenger, napsütés, önfeledt nyaralás Bermuda-háromszögében nyomtalanul eltűnni vágyó látogatókról sem feledkezik meg. A várostól délre komoly üdülőközpontok (Zelena Laguna, Plava Laguna, Bijela Uvala) gondoskodnak a gondtalan láblógatókról, akik itt mindezt gyönyörű parkokkal körbevett szállodákban, apartmanházakban és kempingekben tehetik.

Az Isztria egyik legszebb természeti látnivalója, a Lim-fjord csak egy rövid hajóútra fekszik Porečtől, akárcsak az óvárossal szemben álló kis Szent Miklós-sziget. Rajta a világítótorony 1406-ban épült.

Történelem

Római romok

Poreč kétezer éves város, a rómaiak Parentiumként jelölték a térképeken. Várossá Augustus császár uralkodása alatt, az 1. században vált. Első keresztény templomát, amelyre a mai Szent Eufráziusz-bazilika ráépült, a 4. században építették. A Római Birodalom bukását követően rövid gót, bizánci, majd frank uralom következett. A város 1267-ben hódolt be Velencének, amelynek 500 évig tartó fennhatóságát a Habsburgok törték meg. 

Poreč 1861-ben lett az Isztriai-félsziget székhelye, a 20. század első felében pedig a Monarchia arisztokratáinak kedvelt nyaralóhelyévé vált. Trieszttel szűk nyomtávú vasút kötötte össze, ez volt a Parenzana. A második világháborút követően olasz lakosságát elüldözték, helyükre Jugoszlávia különböző területeiről telepítettek be szlávokat.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1,A6) – Rijeka (A7, A8) – át az Učka alagúton (30 Kn alagútdíj). Innen az Isztriai Ipszilon autópályán, Kanfanarnál északra fordulva (A8, A9, Baderna lehajtó), vagy a félszigetet Pazinnál átszelő 48-as úton érünk Porečbe.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb         42 Kn
                       Zágráb – Rijeka          70 Kn

                       Rijeka – Baderna        49 Kn (alagútdíjjal együtt)

Az óváros egy kis félszigetre épült. Központi tere a Trg Slobode, innen vezet a Decumanus utca a félszigeten át, a tenger felé.

Parkolás a tengerparton (2-es zóna): 3 Kn/óra 

Busszal
A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek az Isztriára. A busz 21.30-kor  indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 8.30-ra ér Porečbe. Visszafele szombaton 21.40-kor indul a járat és reggel 8.40-re ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

Buszok a környező városokból:
Rovinj - Poreč (naponta 8-9 járat) 39-46 Kn
Pula - Poreč (naponta 10 járat)     58-74 Kn
Rijeka - Poreč (naponta 10 járat)  77-119 Kn

Hajóval
Az Obala maršala Titán van a kikötő. Itt válthatunk jegyet a Rovinjba és Triesztbe igyekvő hajókra. Velencébe hajóval három és fél óra alatt juthatunk el. A részletes menetrendet a www.viamare.com honlapon találjuk.

Turista információ

A turistairodát a Trg Slobodéről nyíló Zagrebačka utca 9. alatt találjuk.

Tel: +385 52 451 293, 451 458

e-mail: info@to-porec.com

Nyitva: H-Szo 8.00-21.00, V 13.00-17.00

Városi Múzeum

Városi múzeum

Ulica Decumanus 9.

Nyitva: hétfőtől szombatig 10-től 13 és 17-től 21 óráig.
Belépődíj: 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn)

Poreč óvárosának főutcáján, a barokk Sinčić-palotában található. Földszintjén ókori leletekkel, római kori épület- és szobortöredékekkel ismerkedhetünk, az emeleten régi szobabelsőkbe, szalonokba nyerünk bepillantást. A múzeum könyvtára 6500 kötetet számlál. Itt őrzik Diderot enciklopédiájának első kiadását is a 18. századból. 

Az Isztriai Tartománygyűlés épülete

Isztriai Tartománygyűlés épülete

Obala Matka Laginje
Kalandos sorsú épület. Eredetileg ferences rendi kolostornak és templomnak épült a 13. században, a 18. században azonban barokk stílusban átépítették. Az 1800-as évektől kezdődően hol iskolának, hol tartományi ülésteremnek, hol múzeumnak adott otthont. Ma kiállításokat (a leghíresebb az „Annale”) és koncerteket rendeznek benne.

Trg Marafor

Római ház

A város legrégibb tere, a római fórum helyszíne. A Trg Matije Gupcán át közelíthetjük meg, a partról a Neptun Szálló melletti utca vezet erre. Ide torkollik a Decumanus utca is. A tér látnivalói a 2. századi Neptun templom, amiből mára csupán három jón oszloptöredékből maradt, és az 1. szám alatt áll az ún. római ház, mely nem a római, hanem a románkori időkből (13. sz.) maradt fenn. Körbefutó faerkélyét 1930-ban állították helyre. 

A Decumanus épületei

A Decumanus épületei

A Decumanus utcán végig gótikus, román és reneszánsz stílusban épült látnivalók sorakoznak. Az utca elején, a várostorony valójában egy bástya, 1447-ben épült. Falán oroszlános dombormű látható, tetején étterem foglalja el. A 9. számú épület a városi múzeum, a gyönyörű Zucchato-palota pedig az utca túlvégén, a Matija Gubca tér sarkán áll.

A várostoronytól nem messze, a Narodni trgön áll egy kerektorony is, ez a városfal másik bástyája volt valamikor.

Szent Eufráziusz-bazilika

Szent Eufráziusz Bazilika

Poreč jelképe, 1998 óta a Világörökség része. Egy ókeresztény templomra épült rá az 5. században, ennek néhány padlómozaikja ma is látható. A bazilika mai megjelenését egy századdal később, Eufráziusz püspöksége idején nyerte el. Innen ered neve is. Az épületegyüttes átriumába egy bizánci kapun át léphetünk be. Innen jobbra nyílik a bazilika bejárata: gazdag mozaikjai a gyermek Jézust ölében tartó Máriát, angyalokat, apostolokat, szenteket ábrázolnak. Az egyik mozaikon maga Szent Eufráziusz elevenedik meg a bazilika modelljével. A templombelső másik ékessége a 13. században készült hatalmas cibórium.

A toronyba, valamint a püspöki palota kőtárába belépőjegy ellenében (10 Kn) mehetünk be. 


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Porec, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Porec, Croatia Forecast