EnglishMagyar

Pula

Római kori látnivalókkal zsúfolt óváros, egy fantasztikus amfiteátrum, hamisítatlan mediterrán hangulat - ez Pula, az Isztria legnagyobb városa. Elég végigsétálni a Via Sergián vagy ellátogatni a történeti múzeumba, és máris egy időutazás részeseinek érezhetjük magunkat.
De Pula nem csak a műemlékekről szól. Szuperkoncert az amfiteátrumban, gladiátorjátékok, gasztroünnepek? Igen, Pula az Isztria fesztiválvárosa is. És akkor a rangos Pulai Filmfesztiválról még nem is beszéltünk.
Egy biztos: legyen szó filmvetítésről az arénában vagy egy ráérős kávézgatásról a Fórum egyik kávézójának teraszán, Pula felejthetetlen élményekkel ajándékoz meg minden idelátogatót.

Pula aréna

Pula aréna (fotó: Milan Babić, forrás: Horvát Idegenforgalmi Közösség)

Történelem

Pula nem kevesebb, mint, 3000 éves múltra tekint vissza. Már az illír időkben is létezett, a neve illír eredetű. Fejlődését a rómaiaknak köszönheti, akik vízvezeték és csatornahálózat kiépítésével, színházak, templomok és egy aréna emelésével élénk kereskedelmi központot faragtak az akkori Iolia Polából. A rómaiak a várost fallal vették körül, amelynek tíz kapujából mára csak három maradt: északon a Herkules és az Gemina kapu, nyugaton pedig a városkapuhoz kapcsolódó Sergius diadalív.

A rómaiakat rövid gót, majd frank uralom követte. Pula a 12. századtól Velencéhez tartozott, de birtoklásáért a genovaiak, a magyarok, később a Habsburg-ház is harcba szállt. A város lakosságát a háborúk mellett járványok tizedelték. A 19. század második felében a Habsburg Monarchia egyik jelentős kikötővárosává nőtt, lakossága mindössze néhány évtized alatt néhány ezerről 40 ezerre duzzadt. A kikötőből vasúton szállították tovább az árut.

Pula sokféleségére utal, hogy a Monarchia ideje alatt a város hivatalos nyelve a német volt, a lakosság a mindennapi életben azonban az olaszt használta, olyannyira, hogy a horvát nyelv szinte teljesen kiszorult.

A 2. világháború alatt olasz, majd német megszállás alatt állt, 1943-ban pedig, amikor Jugoszláviához csatolták, az olasz lakosság egy jelentős része kivándorolt.

Megközelítés

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1,A6) – Rijeka (A7, A8) – át az Učka alagúton (30 Kn alagútdíj) – Kanfanar (A9) - Pula (az autópályáról a Šijanska cesta vezet a város felé).

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb                  42 Kn

                       Zágráb – Rijeka                    70 Kn

                       Rijeka – Pula                        53 Kn (alagútdíjjal együtt)

A város központja a tengerpart mellett, az Amfiteátrum közelében található.

Parkolás a belvárosban nyáron: hétfőtől szombatig 7 és 20 óra között 4 Kn / óra, a Giardinin (III-as zóna) 15 Kn / óra.

Kis szerencsével a vasútállomás utcájában (Kolodvorska ulica) ingyenesen is parkolhatunk.

Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek az Isztriára. A busz 21.30-kor  indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 7.00 órára ér Pulába. Visszafele szombaton 23.10-kor indul a járat és reggel 8.40-re ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

A buszpályaudvart az Aréna mögött találjuk, a Trg I. Istarske brigade téren. Itt többféle busztársaság járata között választhatunk, és nem csak a környező falvakba (pl. Fažana, Barbariga, Medulin) és a nagyobb horvát városokba, hanem Triesztbe, Padovába, Velencébe is eljuthatunk busszal. A pályaudvaron csomagmegőrző is működik.

A buszpályaudvart több városi buszvonal is érinti. A Verudela félszigetre a 3-as és 2-es buszokkal jutunk. A jegyek ára 6-11 kuna.

Vonattal

A vasútállomás a tengerparton van, az Amfiteátrumtól 10 perces sétára. Közvetlen vonatokkal Kanfanarba és Pazinba juthatunk el innen.

Repülővel

A reptér (Zračna Luka Pula) a várostól északkeletre, Loborika irányában van. A 23-as busz jár erre. A Croatia Airlines, a Ryanair járatait és chartergépeket szolgál ki.

A reptéri transzfer busz a buszpályaudvarra visz, a jegy ára 29 Kn.

Információ: +385 52 53 01 05

Turista információ

A tágas, modern turistairodát a Forum 3. alatt találjuk. Szállodák és apartmanok, programok, isztriai bicikli- és borutak felől kaphatunk itt információt.

Pulai turistairoda

Tel: +385 52 212 987
e-mail:tz-pula@pu.t-com.hr

Nyitva tartás:
Nyáron: 8-22 óráig
Télen: 9-17 óráig 

Kombinált jegy valamennyi pulai látnivalóhoz: 50 Kn (gyerekeknek 25 Kn). Kapható az Amfiteátrum pénztárában.

Nagyobb rendezvények 2013-ban:

12. Antik Napok (jún. 13-15.)

11. Seasplash Reggae Fesztivál (július 18-22.)

60. Pulai Filmfesztivál (július 13-29.)
www.pulafilmfestival.hr

Pula filmfesztivál

 

 

 

 

 

Amfiteátrum

Amfiteátrum

Az egykor véres gladiátorjátékok színhelyeként szolgáló amfiteátrum, vagy ahogy a rómaiak hívták, az aréna, az 1. században épült, Vespasianus uralkodása alatt, a római Colosseummal egyidőben. Ez a fennmaradt római arénák közül a hatodik legnagyobb, eredetileg 20-23 ezer ember befogadására volt alkalmas. A középkorban lovagi tornákat tartottak benne.
    Az Amfiteátrum ma is Pula legkedveltebb látnivalója, a Pulai Filmfesztivál (www.pulafilmfestival.hr), szuperkoncertek, operaelőadások helyszíne.

Belépőjegy: 40 Kn (gyerekeknek 20 Kn)

Kombinált jegy valamennyi pulai antik látnivalóhoz: 50 Kn (gyerekeknek 25 Kn).

Régészeti Múzeum

Carrarina ulica 3.

Nyitva:
Nyáron: hétfőtől-szombatig: 9-20 óráig
             vasárnap és ünnepnapokon: 10-15 óráig
Télen: hétköznapokon 9-15 óráig

Belépődíj: 20 Kn (gyerekeknek 10 Kn)

Régészeti múzeumA múzeum kőgyűjteményét Napóleon műértő kormányzója, Marmont marsall alapozta meg az 1800-as évek elején.  Az illír, római és középkori emlékek szerelmesei nem fognak unatkozni ebben a múzeumban, melynek gyűjteményét mozaikok, középkori sírokban talált ékszerek és használati tárgyak, szobor- és épülettöredékek teszik ki. Itt találjuk Árpád-házi királyunk, Salamon sírkövét is.
A múzeumépület mögé mindenképpen érdemes elsétálni, itt található egy másik ókori látnivaló, a kis római kori színház.

Giardini

GiardiniA Giardini tér a Herkules Kapu után kezdődik, két párhuzamos utca kiszélesítésével hozták létre. Délnyugati végében áll a római városfal egyik kapuja, a Sergius diadalív. Nem véletlen, hogy ez a pulaiak egyik kedvenc találkahelye, a padokon és lépcsőkőn való üldögélés, sütkérezés Pulában legalább annyira népszerű, mint az Isztria más vidékein.
A sarkon, a Café Uliksban James Joyce szobra is ott ül, a vele való fényképeszkedés kötelező program Pulában.
A Sergius diadalív mögött kezdődik Pula sétálóutcája, az Ulica Sergijevaca, tele üzletekkel és szuvenírárusokkal. Ez az utca vezet át a római Forumra.

 

Forum

Forum

A Forum Pula legszebb tere.

Itt áll az Augustus templom, melyet i.e. 2 – i.sz. 4. században építettek, a császár halála után. 1944-ben bombatalálat érte, de néhány évre rá újjáépült. Ma ókori köveket és bronzszobrokat állítanak ki benne. (Belépőjegy 10 Kn, gyerek 5 Kn)

 

Podeszta palotaMellette áll a reneszánsz Podeszta-palota, a városháza, mely a Diana templom romjaira épült. (Ennek a templomnak mára csak a hátsó fala maradt fenn). Az árkádok alatti kiállítást a római kori domborművekkel Galerija Diananak hívják. 

 A Forumon található a turistairoda is, prospektusért, szállásért érdemes ide is bekukkantani.

 

 

Isztriai Történeti Múzeum

Gradinski uspon 6.

Nyitva: okt - márc.: 9.00 – 17.00, ápr - szept: 8.00 - 21.00 óráig
Belépődíj: 20 Kn (gyerekeknek 5 Kn)

Isztriai Történelmi MúzeumA történeti múzeum stílusosan a Velencei-erődként is emlegetett, 1630-ban épült citadellában kapott helyet. A csillag alaprajzú erőd helyén már a rómaiak idején is vár állt. A múzeum az Isztria és Pula múltját idézi fel kiállított tárgyaival, melyek közt tengerészeti eszközöket, elsárgult képeslapokat és régi ruhákat találunk.

Az erődben van Pula akváriuma is, mintegy 600 m2-es területen. A halak, rákok, polipok birodalmát 60 kunáért zavarhatjuk meg (7 éven aluli gyerekeknek 30, 18 évesnél fiatalabbaknak 40 kuna a látogatás díja). Nyitva: ápr, máj, szept 10-18, jún-aug 9-22, okt-márc 10-16 óráig.

Ferences templom és kolostor

Uspon Sv. Franje Asiškog

Ferences kolostorAz Assisi Szent Ferenc nevét viselő templomot az erőd előterében találjuk. 1314-ben épült, stílusát tekintve későromán épület gótikus elemekkel.

 

 

 

Mária Mennybemenetele katedralis

Katedrális

A Riva és a Kandlerova ulica között áll az egyszerű, de hatalmas méretű, belülről is tágas katedrális, amely számos építészeti korszak vonásait viseli magán.

Kezdetben egy római kori templom állt itt, a kora középkorban ennek az alapjaira építették a román építészeti stílus egyik remekét, majd ezt a 15. században az akkori reneszánsz ízlésnek megfelelően átalakították. A szentély és a hajók padlóját mozaikok borítják. A templom főoltárjában nyugszanak más szentek maradványival együtt Salamon király ereklyéi

Kamenjak fok

A félsziget legdélibb pontja, hihetetlen szépségű természetvédelmi terület. Premantura falu kempingjén át közelíthetjük meg. A bejáratnál sorompó és éber őrök várnak; bizony fizetni kell, legalábbis, ha autóval (20 Kn) vagy biciklivel (12 Kn) vágnánk neki a még ránk váró öt kilométernek. Gyalogosan ingyenes a túra. 

Brijuni-szigetek

Nacionalni Park Brijuni

Brijunska 10., 52212 Fažana.
Tel: +385 52 525 888
internet: www.brijuni.hr

A 14 aprócska szigetből álló sziklás terület (33,9 km2) Pula közvetlen körzetében terül el. A szárazföldtől a Fažanski kanal választja el. A terület 1984 óta nemzeti park. Az adriai fenyő és a muflon kedvenc hazája, halban és szürke márványban gazdag vidék. Ősállatok nyomai is láthatók errefelé.

Már a rómaiak által kedvelt üdülőhely. Veliki Brijuni szigetén ma is láthatók egy i. e. 1. századi villa maradványai. A sziget későbbi műemlékekben és látványosságban is bővelkedik: az 5. századi Sv. Germana-templom és a citadella mellett jól megfér itt a szafaripark, a golfpálya, valamint Josip Broz Tito, a második világháború utáni Jugoszlávia elnök-marsalljának rezidenciája. A szigetekre Tito haláláig (1980) hétköznapi ember nem tehette be a lábát. 1956-ban ide érkezett az akkori szovjet vezető, Nyikita Hruscsov, hogy Titóval döntsön a magyar forradalom sorsáról.

Brijuni ma szervezett túra keretében látogatható. A túrák a Pulától 6 kilométerre fekvő Fažanából indulnak, a falu turisztikai hivatalának szervezésében (tel: + 385 52 525 882, 525 883, e-mail:izleti@brijuni.hr).            


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Pula, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar

Isztria más városai:

Click for Pula, Croatia Forecast