EnglishMagyar

Rab

Rab a kilencedik legnagyobb sziget az Adrián, és forrásainak köszönhetően az egyik legzöldebb is. Északi oldalán a Rapost hegység húzódik (legmagasabb csúcsa a Kamenjak – 408 m), a déli területek alacsonyabban fekszenek. Jellegzetes növényei a fenyő, a rozmaring és a levendula.

A sziget központja az Sv. Eufemija-öbölben fekvő Rab, melynek műemlékekben gazdag óvárosa háttérbe szorítja a sziget kisebb üdülőfaluit (Barbat, Banjol, Lopar). Neve a liburniai Arba elnevezésből ered. A rómaiak ez elé a név elé biggyesztették a Felix (boldog) jelzőt, talán ezzel is hangsúlyozva az Augustus császár által az i. e. 1. században municípiummá emelt kikötő jelentőségét. Tény, hogy a falakkal és tornyokkal védett település vizein a római flotta számos bárkája megfordult. Az 5–6. században püspöki székhely, stratégiai jelentősége miatt a horvát és a magyar királyok, és Velence marakodásának tárgya. Utóbbi egészen a 19. század végéig uralkodott rajta. A II. világháború alatt Kampor mellett koncentrációs tábort hoztak létre, ahol többségében szlovén és horvát foglyokat őriztek.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - žuta lokvai kijárat (23-as út) - át a szerpentinekkel tűzdelt Vratnik-szoroson - Senj (8-as út) - Jablanac, kompkikötő.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn
                       Zágráb – Žuta Lokva     57 Kn

Jablanac kompkikötő egy szűk öbölben van, meredek, kanyargós út vezet idáig.
Stinica - Mišnjak (Rab) (minden órában) Komp árak

A kompok pontos menetrendje a www.rapska-plovidba.hr honlapon található.

Rab városába érve minden út a kikötőhöz (Gradska Luka) vezet, emellett van az óváros és az új központ is. Parkolni még a fizetős helyeken is nehéz. A félszigetre – vagyis az óvároshoz – autóval csak parkolósorompón át juthatunk.

Az óváros tulajdonképpen három párhuzamos utcából (Donja, Srednja és Gornja ulica) áll, melyeket lépcsős sikátorok kötnek össze. A strandot az óvárosból a Szent János evangélista-templom mellől, vagy a Komrčar parkon át közelíthetjük meg.

Hajóval
Rijeka - Rab (csak személyhajó, naponta egyszer)
Rab Pag szigetével (Lun / Jakišnica kikötők) is tengeri összeköttetésben áll (www.rapska-plovidba.hr).

Busszal
Rijeka - Rab                               135 Kn
Lopar - Rab (naponta 10 busz)       27 Kn

Repülővel
Rijeka repteréről (ami Krk szigetén található) transzferbuszokat indítanak Rabra. A menetrendről (melyet a beérkező járatokhoz igazítanak) a www.imperial.hr honlapon tájékozódhatunk. A jegy ára egy útra 28, oda-vissza 50 euró.

Turista információ

A város turistahivatala a Trg Municipium Arba tér sarkán található.

Tel: +385 51 771 111
internet: www.tzg-rab.hr

e-mail: tzg-raba@ri.t-com.hr

Nyitva: minden nap 8-tól 21 óráig

A rabi íjászverseny középkori lovagi játék, amit 1995 óta rendeznek meg újra minden évben. A városba érkező „herceget” és kíséretét íjászok és muzsikusok üdvözlik, majd dobpergés és trombitafanfárok kíséretében valamennyien átvonulnak a városon. A versenyre az Sv. Kristofor téren kerül sor. A legügyesebb íjász a hercegtől veheti át a Felix címet. A játékokat május 9-én, június 25-én, július 27-én és augusztus 15-én rendezik meg.

 

Mária Mennybemenetele katedralis

Ivana Rabljanina

Egy kis, 6. századi templom helyét foglalja el. A 12. században építették román stílusban, III. Alexander pápa szentelte fel. Külső falán kettős vakboltív-sor szalad végig. A 15. században átalakították, ezért belseje többféle stílust képvisel: a főoltára feletti cibórium (oszlopokon nyugvó sátortető) például reneszánsz stílusú. A templombelső értékes műkincse a város és a sziget patrónusának, Szent Krisztofórusznak az ereklyetartója. A 26 méter magas harangtorony két évszázadon át épült.

A szomszédos Szent András-kolostor egész „fiatal”: a 11. század elején épült. Háromhajós templomát a 15. században renoválták, egy századdal később barokkizálták. A barokkos felszín alatt román részletek bújnak meg. A kolostort ma is apácák lakják. A harangtorony a város legrégebbi tornya.

Rektorpalota

Trg Municipium Arba

Gótikus és reneszánsz stílusban átépített 13. századi épület. Legszebb részlete az oroszlánfejek tartotta balkon.

Az 1509-ben épített, reneszánsz Városi loggiához a Rektorpalotától az óratornyos kapun (Grad Toranj) át jutunk. Ezen a téren történtek egykor Rab közéletének legfontosabb eseményei. A tér sarkában a kis Szent Miklós-kápolna áll.

Dominis-Nimira Palota

A Trg Svetog Kristoforáról induló Bobotine lépcsősor mellett áll Rab legismertebb személyiségének, Markus Antonius de Dominis gótikus-reneszánsz szülőháza. A senji püspök, majd spliti érsek tanulmányait Itáliában végezte. A pápával való összetűzése miatt eretneknek bélyegezték, az inkvizíció elől Angliába szökött, évekkel később azonban, az új pápa, XV. Gergely megválasztását követően visszatért Rómába. A pápa halála után az inkvizíció börtönében pusztult el.

Szent János Evangélista-templom

Gornja ulica

A bazilika feltevések szerint a keresztény idők előtt épült, és a 11. században román stílusban építték át. Ekkor kapta 20 méter magas harangtornyát is. Mellette bencés kolostor létesült, mely a 13. században a ferences rendé lett. A bazilika a 19. század végére teljesen megsemmisült, csak néhány részelete (mozaikpadló, oszlopok) és tornya maradt meg a turisták legnagyobb örömére. Innen sasolhatjuk a várost és a tengert.

A Szent Kereszt-templom közvetlenül a Szent János evangélista-templom mellett áll, a 13. században építették. Nyaranta koncerteket rendeznek benne.

Szent Justin-templom

Trg Slobode

A templom a bencés kolostorral együtt 1573 és 1578 között épült. A déli oltár feletti kép, mely Szent József halálát ábrázolja, a Tiziani festőiskolához tartozik. A templomban őrzik Szent Krisztoforusz koponyáját is; a ráhelyezett korona a védőszentet övező tiszteletre enged következtetni. A templom mellett az egyháztörténeti múzeumba kukkanthatunk be.

Szent Antal-kolostor

Poljanica kneginje Mande Budrišić

A földnyelv csücskében, a legősibb városmagban (Kaldanac) áll. 1499-ben alapították. Temploma egy, a 17. századi városról készült olajfestményt őriz. Az épület előtt kis parkot alakítottak ki a San Marino Köztársaság alapítójának, Szent Marin Rabljanin szobrával. 

Nimira-palota

Donja ulica

A „kis” Nimira-Palotaként ismert épület a Donja ulica végében, a Ros Maris szálloda falába beépülve található. A 16. századból való, gótikus portálja felett a néhai tulajdonos Nimira-család címere látható. A kertet körbeölelő fal a tetején végigfutó korláttal (balusztráddal) viszonylag jó állapotban maradt fenn.

Park Komrčar

A strand, az Istra hotel és az óváros által közrefogott park kialakítása Pravdoje Belija nevéhez fűződik. A 19. század közepén ő volt az, aki az addig legelőnek használt területet fákkal ültette be. Mellszobrát a hetvenes években avatták fel. A park végében 15. századi ferences kolostor romjai pihennek.


bottombox1


bottombox2

Click for Rab, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Rab, Croatia Forecast