EnglishMagyar

Rovinj

Ugye senki sem gondolja komolyan, hogy megúszhatja az Isztriát Rovinj nélkül? A félsziget legvonzóbb és legelegánsabb városa ugyanis, ahol a legújabb luxusszállodák lakói együtt koptatják  az óváros kövét a sikátorok lusta macskáival, kivétel nélkül mindenkit elvarázsol, aki csak egyszer is pillantást vet a félszigeten emelkedő óváros napsütésben fürdő színes házaira.

RovinjItt minden út Rovinj legfőbb látnivalójához, a Szent Eufémia-templomhoz vezet, ami fehér tornyával mágnesként vonzza a turistákat.
A legkorábbi feljegyzések szerint (7. sz.) a mai óváros helyén kezdetben egy erőd állt. Nem kellett sok idő, hogy a mohó Velence rátegye a kezét a városra (13. század), hogy annak kikötője révén jelentős kereskedelmet bonyolítson. Mivel a félsziget belseje a Habsburgokhoz tartozott, Rovinj évszázadokon át két nagyhatalom ütközőzónájában állt. Kereskedelmi fölényét 1719-ben veszítette el, amikor Ausztria Triesztet és Rijekát szabadkikötővé nyilvánította.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1, majd Bosiljevotól A6) – Rijeka (A7, majd Matuljitól A8) – át az Učka alagúton (30 Kn alagútdíj) – Kanfanar (Isztriai Y) - Rovinj (az Aleja Ruđera Boškovića úton haladva érünk a városba).

Autópályadíjak: Goričan – Zágráb            42 Kn
                       Zágráb  – Rijeka            70 Kn

                       Rijeka – Kanfanar           40 Kn (alagútdíjjal együtt)

Parkolás: Az óváros és közvetlen környéke gyalogosan járható csak be, a kikötő környékén nyáron nehéz és drága parkolni.

1-es zóna: az első 30 perc 1 Kn, utána 3 Kn/30 perc

2-es zóna: 2 Kn/óra

Ha elvontatják az autót, 80 Kn a büntetés.

Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek az Isztriára. A busz 21.30-kor  indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 8 órára ér Rovinjba. Visszafele szombaton 22.10-kor indul a járat és reggel 8.40-re ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

A buszpályaudvart a Trg na lokvi téren találjuk. Pulába, Triesztbe, Velencébe és Padovába indulnak innen járatok.
A helyi buszokra 9 kunáért válthatunk jegyet.

Turista információ

A turistairoda a tengerparton van. Szállodák és apartmanok, programok, isztriai bicikli- és borutak felől kaphatunk itt információt.
Pina Budicina 12.
Tel: +385 52 81 15 66, 81 34 69
e-mail: tzgrovinj@tzgrovinj.hr 
internet: www.tzgrovinj.hr

Szent Eufémia-templom

Rovinj leghíresebb látnivalója, az Ulica Casaleról nyíló Ulica Grisián át közelíthetjük meg. Helyén a 10. századig a Szent György-templom állt. A legenda szerint 800-ban a tenger felől egy kőszarkofágot sodort Rovinjba a szél, benne a keresztény mártír, Szent Eufémia testével. A csodálatos módon idekerült sírhoz olyan sok zarándok vándorolt, hogy a régi templom szűkössé vált. Az új, háromhajós bazilikát 950 körül fejezték be.

Rovinj katedrálisA mai templom egy 18. századi újabb újjáépítés eredménye. 60 méter magas harangtornyán a névadó szent rézszobra forog körbe a szél kénye-kedvének kiszolgáltatva. Szent Eufémia szarkofágja egy jobboldali kápolnában tekinthető meg. 

 

 

 

 

 

 

Az óváros

A mai városmagot már a 7. században fal vette körül. A néhai hét városkapuból mára csak három maradt meg: a Portico, a Szent Benedek és a Szent Kereszt kapu. A barokk „Balbijev luk”-ot, ami alatt ma a Trg Maršala Titoról az óvárosba lépünk, egy korábbi kapu helyén emelték a 18. században. Ivét egy török és egy velencei fejet ábrázoló dombormű díszíti. A tenger mellett, a Trg Valdiborán van a piac, ahol gyümölcsöket, fügét, hatalmas gombákat kínálnak a kofák. Mögötte, a halpiacra reggel érdemes ellátogatni. 

Városi Múzeum

Trg Matteotti 13.

Nyitva: Nyáron (jún.15.-szept.17.) K-V 9.00-14.00 és 19.00-22.00. Hétfőn zárva.
          Télen K-Szo 10.00-13.00

Belépőjegy: 15 Kn (gyerekeknek 10 Kn)

A múzeum a 1718. században épült Califfi-palotában található. Állandó kiállítása a város múltjába kalauzol a régészeti, tengerészeti, képzőművészeti gyűjteményen keresztül. Az ideiglenes kiállításokon horvát művészek munkáit mutatják be.

Akvárium

Obala Giordana Paliaga 6.

Nyitva: nyáron 9-től 21 óráig

Az óvárostól távolabb, egy szép rózsaszín épületben található. 1891-ben hozták létre, a Ruđer Bošković Tengeri Kutatóintézet működteti. 


bottombox1

Isztria más városai:


bottombox2

Click for Rovinj, Horvátország Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Rovinj, Horvátország Forecast