EnglishMagyar
Főoldal arrow Isztria Index arrow Dalmácia arrow Sv. Filip i Jakov 

Sv. Filip i Jakov

v. Filip i Jakov Fülöp és Jakab apostolokról elnevezett kis tengerparti település a Pašman-csatorna mentén (Pašmanski kanal), Biográdtól 6 kilométerre. Már a rómaiak idején is kedvelt volt a nyugalomra vágyók körében; a harcokban megfáradt veterán katonák közül sokan vásároltak házikót a környéken. Római kori emlékeket ma a „Kapelica” néven emlegetett helyen és Frmić szigetén találunk.

Az Sv. Filip i Jakov templomról elnevezett falu azonban nemcsak a rómaiaknak tetszett. Sok zadari nemes – a legismertebb közülük a Borelli-család – itt építtetett nyári villát magának. A turisták Sv. Filip i Jakovot csak az ötvenes évektől fedezték fel.

Az üdülőhely nevezetességei az Sv. Mihovil-templom és a román kori Sv. Roko-templom. A városka központjának házai a 16–17. században épültek.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Benkovac lehajtó (503-as út) - Biograd na Moru (8-as út) - Sv. Filip i Jakov.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb          42 Kn
                       Zágráb – Benkovac     128 Kn

Busszal
Zadarból 25 perc alatt érünk az üdülőhelyre (18 Kn). A zadari Zemunik reptér mindössze 20 perces autóútra fekszik.

Turista információ

A turistairodát a parton, a posta épületétől pár lépésnyire, egy benyíló utcácskában találjuk.

Obala Kralja Tomislava 16.

Tel: +385 23 389 071

e-mail: info@sv-filipjakov.hr

Nyitva: 8-tól 15 óráig.

A Kuntrata 2. alatt működik még egy iroda, ez júniustól szeptemberig 8 és 21 óra között tart nyitva.  

 Tel: +385 23 388 631

Szent Rókus-templom

Sv. Filip i Jakov legjelentősebb műemléke, egy néhai bencés kolostor maradványa. A falutól két és fél kilométerre áll. A Zadarból Šibenikbe tartó főútról (Jadranska cesta) balra, a Rogovske opatije utcán kell haladnunk, hogy rátaláljunk a templomra. Az utca neve beszédes: a 11. századi templom körül valamikor a Rogovo nevű falu terült el. A mai Sv. Filip i Jakov tulajdonképpen ennek a Rogovo falunak volt a „külvárosa”. Erre utal 15. századi neve is: San Filip e Giacomodi Rogovo.


bottombox1


bottombox2

Click for Biograd na Moru, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Biograd na Moru, Croatia Forecast