EnglishMagyar

Trogir

Trogir a horvát tengerpart gyöngyszeme. A Földközi-tenger egyik legősibb városa, i. e. 3. században görögök alapították Tragurion néven. Az 1. században fontos római kikötő volt, a középkorban Trau néven a magyar királyok birtoka. 1242-ben IV. Béla ide menekült a tatárok elől. Velence sokszor meghódította, és a magyarok sokszor visszahódították, végül 1420-tól a 18. századig Velence birtokában maradt.

Óvárosa a 13. és a 15. század között épült városfalak közé szorult. Szűk utcáin járva lépten-nyomon reneszánsz és román kori látnivalókkal találkozunk.

Megközelítés

Autóval

Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Prgomet lehajtó (58-as út) - Trogir.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb        42 Kn
                       Zágráb – Prgomet     162 Kn

Trogir óvárosa egy szigeten terül el, amelyet kis híd köt össze a szárazfölddel. Ha az óváros mellett elhajtunk, egy másik hídhoz jutunk, ezen tudunk átkelni Čiovo szigetére. Parkolni legkönnyebben itt tudunk. Ezen a szigeten nagy a választék kiadó apartmanokból és kempingekből is.

Busszal

A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 7.15-re ér Trogirba. Visszafele szombaton, 20.45-kor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 22.000 Ft körüli áron lehet megvásárolni.

A buszmegálló a piac mellett van, az óváros szomszédságában. Splitbe húszpercenként indul a 37-es busz, mely a reptér közelében is megáll. A 37-es spliti végállomása a Domovinskog vrata út melletti buszállomáson van. Több busztársaságnak is van járata Splitbe, ezek végállomása a kikötő melletti buszpályaudvar.

Trogir - Split  16-21 Kn

Repülővel

Split repülőtere (www.split-airport.hr) Trogirtól három kilométerre található. A belföldi járatokkal Zágráb és Dubrovnik felé, a külföldiekkel Európa nagyvárosaiba juthatunk el.

Turista információ

A turistairoda a városháza épületében van.
Trg Ivana Pavla II/1.

Tel: +385 (0)21 885 628

internet: www.tztrogir.hr
e-mail: tzg-trogira@st.htnet.hr

Nyitva: hétfőtől szombatig 8.00 - 19.00, vasárnap 8.00 - 13.00

Városi Múzeum

Gradska vrata 4.

Nyitva: július, augusztus, minden nap 9.00–13.00 és 16.30-21.30

          június, szeptember, minden nap  9.00-12.00 és 17.00-20.00

          október-május  H-Szo 9.00-14.00

Belépődíj: 15 Kn (gyerekeknek 10 Kn)

A múzeumot a Garagnin-Fanfogna Palotában rendezték be. Gyűjteménye a család könyvtárából, szobor- és festménygyűjteményből áll. A város híres szobrászának, Ivan Duknovićnak is vannak itt alkotásai.

Városkapuk

A szárazföld felől, kis kőhídon áthaladva érünk a késő-reneszánsz északi városkapuhoz. A kapu tetején a város védőszentje, Szent János szobra őrködik. Innen nem messze indul a Gradska ulica, mely a II. János Pál pápáról elnevezett térre (Trg Ivana Pavla II.) vezet.

A déli kaput (Porta civitatis) a kikötőnél találjuk. Mellette alacsony, árkádos épület támaszkodik a városfalnak. A középkorban itt éjszakáztak azok, akik a városkapuk bezárása után érkeztek a városba.

Szent Lőrinc-katedrális

Trg Ivana Pavla II.

1123-ban kezdődtek meg a katedrális építésének a munkálatai és egészen a 16. századik tartottak. Az elhúzódó építkezés eredménye a román, gótikus és reneszánsz stíluselemek keveredése. Az épület egyik legérdekesebb része a főkapu, melyet két oldalról Velence oroszlánjai vigyáznak. Az oroszlánok lábánál a gonoszt megtestesítő kígyót, fölöttük Ádámot és Évát láthatjuk.

A 47 méter magas harangtorony építését sem kapkodták el, több, mint 100 év alatt készült el. Csúcsán négy figura látható. A toronyba június közepétől szeptember közepéig fel lehet menni (nyitva: 9-től 12 és 16-tól 19 óra között, a belépő 5 Kn).

A székesegyház kincseit a sekrestyében mutatják be (a belépődíj 10 Kn). Itt látható IV. Béla király koronázó palástjának egy darabja, valamint egy ezüst kézmosó, amit Erzsébet királyné, Nagy Lajos király felesége ajándékozott a templomnak.

A Trg Ivana Pavla II. épületei

A katedrális főkapujával szemben gyönyörű, 15. századi épület áll, a Cipicco Palota. Előterében a fakakas egy török hajó orrát díszítette, amíg a trogiriak a gályát el nem süllyesztették.

Az óratornyot eredetileg templomnak szánták, a dombormű a velencei Niccolo Fiorentino mester alkotása. Mellette a bírósági loggia áll.

A reneszánsz városházát a templom mellett találjuk. 1527-ben épült, itt van a turistairoda is. Falán emléktábla hirdeti, hogy az óváros az UNESCO Világörökség része (1997 óta). Az udvar középkori családi címereket, kőcsipkés ablakokat és díszes kőlépcsőt rejt.

A városháza és az óratorony közötti utcán továbbhaladva jutunk el a 13. században épült Keresztelő Szent János-templomig. Sajnos, sokszor zárva van, a nyitva tartás felől a turista irodában érdeklődjünk.

Bencés kolostor

Gradska 2.

Nyitva 8-tól 13 és 15-től 19 óráig.
Belépőjegy: 10 Kn (gyerekeknek 5 Kn)

A kolostor kiállításának fő attrakciója egy az i. e. 1. századi Kairos (Ikarusz)-dombormű, mely egy athéni műhelyben készült.

Karmelengo erőd

Nyitva: június 15-től szeptember 15-ig, 9-től 20 óráig. Belépőjegy: 10 Kn

A sziget csücskében, a kikötő végében áll. A velenceiek építették azt az erődrendszert, melyet 1420–37 között Mavin Radoj építészmester bővített ki. Ekkor jött létre a ma is látható Karmelengo vár, melynek neve a camerarius (pénztárnok) szóból ered. Az elnevezés arra utal, hogy a középkorban itt őriztek kincseket.

Az erődtől északra áll a velenceiek uralma alatt épült Szent Márk-bástya. Az erőd falai közt kertmozi és szabadtéri színpad van.


bottombox1

Dalmácia más városai:


bottombox2

Click for Trogir, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Trogir, Croatia Forecast