EnglishMagyar

Varaždin (Varasd)

Varasdi vár

Varaždin (Varasd) Zagorje régió központja. A Dráva mellett terül el, neve a magyar város szóból ered. Már 12. századi oklevelekben olvashatunk róla, mint ispánsági székhely. 1209-ben II. András magyar király szabad királyi várossá nyilvánította. Földvárát a tatárjárást követően IV. Béla építtette újjá. A 15. században a Cilleiek birtoka volt, ők kővárat építettek a földvár helyére. A török időkben a várat megerősítették, stratégiai jelentőségét az is mutatja, hogy az 1667-es tűzvészig - Zágráb török fenyegetettsége miatt - Varasd volt Horvátország fővárosa. A 16. századtól 1925-ig az Erdődy-család birtokába tartozott. A többségében horvátok lakta település a trianoni békeszerződésig Varasd vármegye székhelye volt.

Barokk város, legtöbb ma is álló épülete a 19. században épült.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Varaždin.
Autópályadíjak: Goričan – Varaždin 15 Kn

Az autópályáról a Dráva folyót követően tudunk lekanyarodni az autópályáról a 2-es útra. Ebbe az útba torkollik a Csáktornya felől érkező Međimurska út is a város szélén. A Koprivnička úton továbbhaladva hamarosan feltűnik a vár.

Vonattal
A vasútállomást a Kolodvorska ulica köti össze a belvárossal.
Zagreb - Varaždin (naponta 14 vonat)   64,60 Kn
Varaždin - Čakovec (minden órában)    11,70 Kn

Busszal

A varasdi székhelyű Autobusni Promet busztársaság (www.ap.hr) járataival a fővárosba, a tengerpart városaiba és Marija Bistricára juthatunk el.

Turista információ

Turista info

A műemlék Padovec-házban kapott helyet, a Sermage-palota közelében.

Ivana Padovca 3.

Tel: +385 42 210 987
internet: www.tourism-varazdin.hr
e-mail: info@tourism-varazdin.hr

Nyitva: hétfőtől péntekig 8-tól 18 óráig
            szombaton 9-től 13 óráig

Varasdi Barokk Esték

1973 óta kerül megrendezésre ez a három-négy hétig tartó előadás sorozat. Kiötlője a híres horvát zongoraművész, Jurica Murai (1927–1999) volt. Jegyeket az utazási irodákban tudunk vásárolni.

Erdődy vár

Erdődy vár

Városi Múzeum

Stari Grad, Strossmayera 7.

Nyitva: K-P 9.00-17.00, Szo-V 9.00-13.00

Belépőjegy: 25 Kn (gyerekeknek 15 Kn)

A kerek és négyszögletű tornyokkal rendelkező vár egy parkban, az óváros szélén áll. A török időkben stratégiai jelentőséggel bírt. A második világháborút megelőzően az Erdődy grófok kastélya volt. Az épületet, amelynek udvarán díszkút és reneszánsz lépcső is látható, 1898-ban újították fel.

A múzeum kiállítása Varasd történetét ismerteti. Régi festményeket, könyveket, bútorokat láthatunk itt.

Sermage Palota

Sermage palot

Trg Miljenka Stančića 3.

Nyitva: K-P 9.00-17.00, Szo-V 9.00-13.00

Belépőjegy: 25 Kn (gyerekeknek 15 Kn)

Rokokó stílusú épület 1750-ből. Első tulajdonosa Prassinzky báró volt, később került a Sermage családhoz. A palotában működik a Régi és a Mai Mesterek Galériája.

Varasd barokk templomai

Templom

Krisztus születése templom

Uršulinska 1.

Barokk templom a 18. századból. Ahogy az utca neve is elárulja, az Orsolya apácarendhez tartozik. A szomszédos épületben a rend nővérei laknak. 

Ferences templom és kolostor

Franjevački trg 8.

Az Orsolya nővérek rendháza mellett áll. A 13. században építették, barokk arculatát a 17. században kapta. A kolostorhoz patika is tartozott.

Szent Miklós-templom

Janka Draškovića 7.

Barokk stílusú templom, a város védőszentjének nevét viseli.

Mária mennybemenetele-katedrális

Pavlinska ulica 4.

A 17. századi barokk épületegyüttes Gašpar Draškovićnak köszönheti létrejöttét. Az adományozó címere a bejárat felett virít. A templomból 1997-ben lett katedrális. A szomszédos kolostor kezdetben a jezsuitákhoz, majd a pálos rendhez tartozott.

Herzer Palota

Herczer Palota – Rovartani Gyűjtemény

Franjevački trg 6.

Nyitva: K-P 9.00-17.00, Szo-V 9.00-13.00

Belépőjegy: 25 Kn (gyerekeknek 15 Kn)

A Herczer-család a 18. században Varasd egyik leggazdagabb családjai közé tartozott. Klasszicista palotájuk 1791-ben épült. A palotában egyedülálló, mintegy 4500 fajt bemutató rovargyűjteményt találunk, amit a helyi gimnázium tanára, Franjo Koščec alapozott meg.

Az óváros híres palotái

A Franjevački trg és a Gundulića utca találkozásánál áll a rokokó Patačić palota. Az Ulica Janka Draškovića 2. számú díszes épülete a Zágráb palota. Homlokzatát egy 1884-es, festett utcatábla díszíti. A Draškovićok rokokó palotája a Kralja Tomislava téren áll. Ebben az épületben működött 1756-tól Nádasdy Ferenc horvát bán hivatala. Az 1776-as tűzvészben a palota leégett, de újjáépítették.

Temető

Temető

A vártól nem messze terül el a Herman Haller tervezte városi temető. Ha forró nyári napokon csendre vágyunk, látogassunk el ide. A formára vágott ciprusok és bokrok különleges hangulatot kölcsönöznek a sírkertnek.

Városháza

Városháza

Trg Kralja Tomislava

Európa egyik legrégebbi, kőből épített városházája, Brandenburgi György herceg 1523. december 14-én ajándékozta a városnak. Az 1776-os tűzvészt követően kapta vissza eredeti, klasszicista stílusát. Májustól októberig minden szombaton 11-től 12 óráig őrségváltási ceremóniának lehetünk itt tanúi.bottombox2

Click for Varasd, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Varasd, Croatia Forecast