EnglishMagyar

Vukovar

Vukovar Eszéktől délre, a Duna partján fekszik. Jelentőségét vízi és szárazföldi kereskedelmi utak találkozásának köszönheti. Többszáz éves város, első említése a 13. században történt. A környék azonban már jóval régebb óta lakott: a várostól délre, a Duna mentén szenzációs leletekre bukkantak a régészek a harmincas években. A lelőhelyről elnevezett Vučedol kultúra 4000 évvel ezelőtt élte virágkorát. Az ásatások során talált Vučedol galamb ma a város jelképe.

Vukovar 1231-ben kapott szabad királyi város rangot, ami lehetővé tette vásárok rendezését és az elöljárók szabad választását. A török megszállást (1526-1687) követően két évszázadra a német Eltz grófok birtokába került. Színes etnikai összetételéről ebben az időben a különböző nemzetiségű iskolák, újságok árulkodnak. A II. világháborút követően, a jugoszláv időkben fontos élelmiszer- és textilipari központtá vált.

Történelmének legújabb és talán legvéresebb fejezete a délszláv háborúhoz kapcsolódik. 1991. május 2-án 12 horvát rendőrt öltek meg a közeli Borovo Seloban. Vukovár ostroma augusztus 24-én vette kezdetét. A három hónapig tartó harcok több ezer ember életét követelték, közel 22 ezren menekültek el a városból. Vukovár végül november 18-án elesett, az épületeket teljesen szétlőtték. A bevonuló szerb katonák másnap a kórházban az orvosokat és a betegeket lemészárolták.

Az újjáépítés 1997-ben kezdődött el, a lakosság lassan visszatért a városba. Vukovár ma a horvát függetlenség egyik szimbóluma.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M6,6-os út) – Szekszárd (56-os út) - Mohács - Udvar, határátkelőhely (7-es út) - Osijek (2-es út) - Vukovár.

A 2-es út, később a Strossmayer utca a Dunával párhuzamosan halad, ezen érkezünk a városközpontba (Trg kralja Tomislava tér környéke).

Zágráb felől jövet az autópályáról Županjanál kell lehajtanunk.
Autópályadíj: Zágráb -  Županja  107 Kn

Busszal
Eszékről naponta 13 busz indul a városba.
Osijek - Vukovar:   30 Kn

Vonattal
Zágráb - Vukovar (naponta egyszer) 107,10 Kn

Turista információ

Josipa Jurja Strossmayera 15.

Tel: +385 32 442 889
internet: www.turizamvukovar.hr
e-mail: tz-vukovar@vu.t-com.hr

Városi Múzeum

Županijska 2.

Nyitva: H-P 7.00-15.00

Belépőjegy: 10 Kn

A múzeum az egykori Eltz palotában található. Az épület a délszláv háborúban megsérült, gyűjteményének egy része megsemmisült, illetve Szerbiába került. Az elmúlt években utóbbinak egy részét sikerült diplomáciai eszközökkel visszaszerezni.

Az egyik kiállítás a közelben feltárt Vučedol kultúra leleteiből, valamint az Eltz család irataiból, bútoraiból áll. A másik kortárs horvát és európai művészek munkáját mutatja be.

A délszláv háború mementói

A legmegdöbbentőbb emlék a szétlőtt víztorony. Tetején horvát zászlót lenget a szél.

A Vuka folyó és a Duna találkozásánál álló márvány kereszt egy isztriai szobrász munkája. Glagolita felirata a függetlenségért életüket áldozókra emlékezik.

Ovčara (jelentése: birkafarm) a várostól öt kilométerre, délkeletre található. Iránya jól ki van táblázva. 1991-ben a szerbek ide hozták más vukovári lakosokkal – ideértve az akkori polgármestert is – együtt a kórház betegeit és orvosait, és itt végezték ki őket. A tömegsírban 200 ember tetemét találták meg, 61 főt azonban azóta sem találnak. A tömegsírnál emlékparkot alakítottak ki, a kétszáz emberéletet kétszáz törpecserje jelképezi.


bottombox1

Más horvát városok:


bottombox2

Click for Vukovar, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Vukovar, Croatia Forecast