EnglishMagyar

Zadar

Zadar Dalmácia elképesztően sokoldalú és egyben legígéretesebb városa: műemlékeivel, múzeumaival tanít, legújabb látnivalóival elkápráztat. Félszigetre épült óvárosában jól megfér egymás mellett a 9. századi Szent Donát-templom a tengeri orgonával, a híres egyháztörténeti gyűjtemény a Nap üdvözléseként ismert modern szolár körrel.
Kosárlabda, meggylikőr, kettéfűrészelt vértanú maradványai - Zadar múltja legalább annyira izgalmas, mint jelene. Fedezd fel velünk mindkettőt!

 

Történelem

Zadar észak-Dalmácia gazdasági, adminisztrációs, kulturális központja évszázadok óta. Első lakói az illír liburn törzs tagjai voltak, akik már az i.e. 7. században élénk kereskedelmet folytattak a görögökkel és a rómaiakkal. A város neve is illír eredetű (ladera), ezt a szót vették át az olaszok és használták Zaraként.

Később római kolónia, a középkorban Velence, Bizánc és a Magyar királyság hatalmi törekvéseinek egyik helyszíne. Könyves Kálmánt a közeli Biográdon koronázták horvát-magyar királlyá. A Képes Krónika legendája szerint a király fel akarta gyújtatni a várost, mert az nem akart behódolni. Álmában azonban megjelent Szent Donát püspök, babérfa-bottal megvesszőzte a királyt, és arra kérte: legyen kíméletes a néphez. A király pedig megkegyelmezett Zadarnak.

Velence több ízben elfoglalta és amikor a törökök elérték a szárazföld belsejét, albán menekültek lepték el. Később évszázadokig a Habsburgok rendelkeztek felette. Az első világháborút követően Olaszországhoz csatolták, a 2. világháború végén a szövetségesek szétbombázták.

Zadar a délszláv háború alatt is sokat szenvedett. A horvátországi szerbek lakta Knin közelsége miatt a Jugoszláv Néphadsereg egészen a háború végéig lőtte a város ipari létesítményeit és a műemlékeket. A közeli Škrabnja faluban a szerbek 86 embert mészároltak le és temettek tömegsírba. A történelmi óváros lerombolt házait mára sikerült helyreállítani.

A dominikánus rend Zadarban alapította az ország első egyetemét 1396-ban, mely egészen 1807-ig működött. Az egyetemet 2003-ban nyitották meg újra. A barátok azonban nemcsak egyetemmel járultak hozzá a város örökségéhez; gyógyszerészük kísérletezte ki a 16. században azt a likőrt, mely a híres Maraschino elődje volt.

Zadar a horvát kosárlabda fellegvára is, klubját, a KK Zadart 1945-ben alapították. A városban nevelkedett Krešimir Ćosić, aki európaiként elsőként játszott az amerikai NBA-ban.

Megközelítés

Autóval
Javasolt útvonal: Budapest (M7) – Nagykanizsa – Letenye, határátkelőhely (A4) – Zágráb (A1) – a bosiljevoi elágazásnál délre kanyarodik az autópálya (A1) - Zadar. Az autópályáról a város nyugati kapujánál (Zadar zapad) vagy a keletinél (Zadar istok) hajthatunk le. A Zagrebačka, majd az Ante Starčevića utcákon haladva közeledünk a Centar felé.
Autópályadíjak: Goričan – Zágráb               42 Kn
                       Zágráb – Zadar 1              117 Kn
                       Zágráb - Zadar 2               121 Kn

Az óváros egy kis félszigeten fekszik, a külső városrészektől belső kikötő választja el.
 
Busszal
A Volánbusz járatai 2015-ben június 19. és szeptember 13. között, péntekenként közlekednek Dalmáciába. A busz 19.00 órakor indul Budapestről (Népliget autóbuszállomás) és másnap reggel 4.45-re ér Zadarba. Visszafele szombaton, 23.15-kor indul a járat és reggel 9.00 órára ér Budapestre. A buszra Siófokon és Nagykanizsán is fel lehet szállni. A legolcsóbb retúrjegyeket 21.000 Ft körüli áron lehet kifogni.

A buszpályaudvar az Ante Starčevića 2. alatt található. Innen a 2-es és a 4-es buszokkal jutunk az óvárosba. Gyalog negyed óra alatt lehet a félszigetre érni.

A Lubirnuja zadari székhelyű busztársaság, de más társaságokkal (Autotrans, Puntamike Line) is utazhatunk.Az árak és a menetrend társaságonként különbözik, az alábbiak tájékoztató jellegű árak:
Zagreb - Zadar  134 Kn
Rijeka - Zadar   188 Kn
Zadar - Split       117 Kn

Vonattal
A vasútállomás rossz állapotban van, a buszpályaudvar mögött található. Vonattal körülményes Zadarba utazni, Zágrábból kétszer is át kell szállni (Karlovacnál és Kninnél). A jegy ára 160,70 Kn.

Hajóval
A hajókikötő az óváros csücskében, a Liburnska obalán található. A hajók a város és a környező szigetek (Dugi Otok, Pašman, Ugljan), valamint Mali Lošinj között közlekednek.A részletes menetrend a www.jadrolinija.hr oldalon található.

Repülővel
Zadar repülőtere (Zemunik, www.zadar-airport.hr) 8 kilométerre van a várostól. Innen busszal 25 kunáért lehet bejutni a városba (a Liburnska obalára). A buszokat a járatokhoz igazítják.

Turista információ

A Narodni trg sarkán található. Szállodák és apartmanok, kulturális programok, hajókirándulások felől kaphatunk itt információt.
Mihe Klaića 2.

Tel: +385 (0)23 316 166, 212 222

e-mail: info@tzzadar.hr

internet: www.tzzadar.hr, www.visitzadar.net

Nyitva: hétköznapokon 7-től 24 óráig
            hétvégén 9-től 13 óráig 

   

 

Forum

A Forum Zadar szíve, nemrég újították fel. Olyan látnivalók sorakoznak itt, mint a Szent Donát-templom, a Szent Anasztázia-székesegyház és a Szent Mária-templom. A Forum az ókori Jadera idejében is szakrális központ volt: délnyugati felén állt a Jupiternek, Junónak és Minervának épített templom. A tér építése az i.e. 1. századtól a 3-ig tartott, egykor lépcsők vezettek le ide.  A Római birodalom bukása után a Forum köveit széthordták és más épületek építéséhez használták fel. Mindössze egy oszlop (a későbbiekben szégyenoszlop) maradt fenn teljes egészében a Szent Donát-templom kapujától nem messze.

A Régészeti Múzeumot (Trg Optice Čike 1.) egy modern épületben rendezték be. Illír és római emlékek, cseréptöredékek, ékszerek, fegyverek, Augustus és Tiberius római császárok szobrai láthatók a kiállításon.

Nyitva: jún, júl, aug, szept. H-V 9.00-21.00

          ápr, máj, okt. H-Szo 9.00-15.00

          nov, dec, jan, febr, márc. H-Szo 9.00-14.00

Belépőjegy: 15 Kn (10 éven aluli gyerekeknek ingyenes)
A belépőjegy a Szent Donát-templomba is érvényes.

A Forum sarkán látható Szent Mária-templom és kolostor. A legenda szerint egy Čika nevű nemesasszony építtette a 11. században. A harangtornyot Könyves Kálmán állíttatta 1105-ben, amikor elfoglalta Zára várát. A templom pincéjében őrizték a város értékes egyházi kincseit a II. világháború alatt. 

A kolostorban ma Horvátország egyik legjelentősebb, „Zadar aranya és ezüstje” című egyháztörténeti gyűjteményét találjuk. Iratok, festmények, szobrok, csipkék és ereklyetartók alkotják a kiállítás anyagát, köztük egy 14. századi Madonna festmény és a márványból készült Madonna szobor.

Nyitva:  H-Szo 10.00-13.00 és 18.00-20.00, V 10.00-12.00

Belépőjegy: 20 Kn

 

Ferences templom és kolostor

Zadarskog mira 1358.

Gótikus épület 1283-ból, Dalmácia legrégibb temploma. A Forumról a Zanottija és Tanzlingera utcákon közelíthetjük meg. A sekrestyében egy dombormű az a jelenet ábrázolja, amint 1358-ban Velence egy szerződésben lemond Dalmáciáról Nagy Lajos király javára. Kincstára 9-től 18 óráig tart nyitva (belépőjegy: 15 Kn, gyerekeknek 5 Kn).

Nemzeti Múzeum

Poljane Pape Aleksandra III. bb.

Nyitva: télen H-P 9.00-14.00, szerdán 9.00-12.00 és 17.00-19.00

          nyáron H-P  9.00-12.00 és 18.00-21.00, Szo 9.00-13.00

Belépőjegy: 10 Kn

A Morska Vrata kaputól jobbra, a Kreseván-templom mellett áll. Bejáratát jókora vasmacska jelzi. A múzeumban festményeket és maketteket láthatunk Záráról és a tengerparti városokról.

Narodni trg

A Nemzeti teret a középkorban Pletea Magnának hívták. Többször átépítették, különböző korokban emelt épületek veszik körbe. Az egyik sarkon reneszánsz loggia látható 1565-ből. Homlokzatát épületekről készült domborművek díszítik. Michele Sammichelli veronai építész tervei alapján készült, akárcsak a szemközti, 1562-ben emelt őrség-loggia, melyben etnográfiai múzeumot találunk. Az őrség-loggia barokk óratornyát a 18. század végén emelték. A tér nyugati oldalán álló 11. századi Szent Lőrinc-templom arról nevezetes, hogy a halálraítéltek itt töltötték el utolsó éjszakájukat.  A templommal szemközti a Ghirardini-palota a középkorból való, a 15. században gótikus-reneszánsz íveket kapott.

Szent Donát-templom

Šimuna Kozičića Benje

A kör alapú templom Zadar legkülönlegesebb látnivalója, Donát püspök építtette a 9. században, bizánci stílusban. Építéséhez nagyrészt a Forum köveit használták fel. Három szentélyből áll, a központi rotunda 27 méter magas, és belseje körkörösen további két részre osztódik. A külső gyűrű galériáját a római-kori kövekből épített oszlopok tartják, amelyeken a latin feliratok ma is olvashatók. Kiváló akusztikájának köszönhetően koncerteket is tartanak benne.

A Szent Donát Zenei Esték komolyzenei koncertsorozatot júliusban rendezik meg.

Szent Anasztázia-székesegyház

Trg Svete Stošije

A legnagyobb bazilika Dalmáciában. Egy kora keresztény bazilikára épült a 12. században, ennek maradványai az altemplomban láthatók. Maga a templom román stílusú, rózsaablakai azonban a gótika hírnökei. A baloldali kápolna oltárán, a márványszarkofágban Szent Anasztázia ereklyéi pihennek.

Arsenal

Trg tri bunara 1.

A Három kút terén valamikor egy várárokkal körülvett erőd, a Kaštel állt. A várárok vizét a névadó három ciszternakútból nyerték. Az Arsenal az erőd megmaradt része: ma kulturális központ (www.arsenalzadar.com). Kiállításokat, különböző kulturális eseményeket, koncerteket rendeznek itt, de találunk benne turista információs központot, internet kávézót, bárt és exkluzív üzleteket is.

Tengeri orgona

Zadar népszerű látnivalója a félsziget csücskében, az Istarska obala és az Obala kralja Petra Krešimira IV. találkozásánál található. A tengerbe vezető lépcsők alatt, közel hetven méter hosszan, 35 különböző hosszúságú és átmérőjű sípot fektettek, ezek "szólalnak meg", ahogy a tenger levegőt fúj a csövekbe.

A Nap üdvözlése pár lépésnyire van innen. A kör szolár elemei a napközben felvett napfényt este különböző színekben verik vissza.

 

Szent Kreseván-templom

Brne Krnarutića

A Trg Sveti Krševana helyén egykor római piac volt. A templomot a 4. században építették, majd a 12. században átépítették. Itt koronázták királlyá Zsigmond király ellenfelét, Nápolyi Lászlót 1403-ban, aki aztán 100 ezer dukátért eladta a várost Velencének.

Öt kút tere

Trg Šime Budinića

A római korban itt volt az egyetlen bejárat a félszigetre. Most is láthatók a valamikor itt állt római szentély maradványai. (A római oszlop a Forumról származik.)

Ide épült 1574-ben a Szent Simon-templom, ciszternáját öt kút táplálta. A templomban látható az a 250 kilós ezüst ereklyetartó, amely a kettéfűrészelt Simon vértanú maradványait őrzi. Az ereklyetartót Nagy Lajos király felesége, Erzsébet készíttette, domborművéről a magyar királyi család sem hiányzik.

A téren áll még egy középkori torony, a Bablja Kula. A mögötte lévő házban volt valaha a városi kapitányok rezidenciája.

Városkapuk

Az óvárost körbeölelő egykori városfalból csodaszép kapuk maradtak fenn. Az 1543-ban épült reneszánsz Kopnena Vrata (Szárazföldi kapu) az egyik legimpozánsabb látnivaló Zadarban. Homlokzatát a velencei szárnyas oroszlán és Zadar címere díszítik. Óvaros felőli oldalán tengerészeti iskola működik.

A díszes Morska Vrata (Tengeri kapu) eredetileg ókori római diadalív volt, arra építették rá a középkori boltozatot, amit Velence oroszlánja díszít. A felirat a Habsburgoknak a török felett Lepantónál aratott diadalát (1571) örökíti meg.

A Nova Vrata (Új kapu) alatt a Liburnska Obaláról sétálhatunk be az óvárosba. A tengerparti sétány elején áll az a híres horvát kosaras, Krešimir Ćosić szobra.bottombox2

Click for Zadar, Croatia Forecast

Szálláshelyek Horvátországban


Érkezés napja

calendar

Távozás napja

calendar
Click for Zadar, Croatia Forecast